artikel

Voorverzamelplaats

bouwbreed Premium

Mijn studeerkamer kijkt uit op een hoger gelegen hotel. Dat is rond vijf uur in de middag de voorverzamelplaats van kauwen. Van alle kanten komen ze aangevlogen. Kiezen een nog vrij landingsplekje. En beginnen te schetteren. Vandaar vliegen ze gezamenlijk (na wat rek- en strekoefeningen in de lucht) naar een nabij gelegen slaapplaats. Aan het […]

Mijn studeerkamer kijkt uit op een hoger gelegen hotel. Dat is rond vijf uur in de middag de voorverzamelplaats van kauwen. Van alle kanten komen ze aangevlogen. Kiezen een nog vrij landingsplekje. En beginnen te schetteren. Vandaar vliegen ze gezamenlijk (na wat rek- en strekoefeningen in de lucht) naar een nabij gelegen slaapplaats. Aan het eerste rondje nemen zo’n driehonderd vogels deel. Ik wist niet dat er zoveel kauwtjes bij mij op de weg wonen. Het blijken groepsdieren, die bij elkaar slapen en in kolonies broeden. Waar deze observatie over gaat, is dat we meestal niet de moeite nemen om goed te kijken en stil te staan bij wat we zien. Ik woon hier al lang, hoor die vogels vaak en geniet vanuit een ooghoek van de bewegingen van een zwerm, maar heb me nooit afgevraagd wat ze aan het doen zijn en waarom. Juist in een tijd dat ondernemers zich moeten gaan verdiepen in het gedrag en de behoeften van hun (potentiële) klanten, kan het geen kwaad elke dag een uurtje stil te staan bij wat we oppervlakkig waarnemen.

Een voorbeeld. Vorige week meldt een wethouder van een grote stad bij het afscheid nemen, dat hij op een holletje naar een bijeenkomst gaat waar de uitslag van een prijsvraag bekend wordt gemaakt. De gemeente heeft belangstellende burgers uitgenodigd te komen met plannen voor een leegstaand gebouw. Het liep storm. De winnaar mag gaan proberen zijn plannen te realiseren. Een slimme ondernemer zou dagelijks tussen 5 en 6 uur de voorverzamelplaatsen van ondernemers (recepties) moeten laten voor wat ze zijn, in zijn eentje de stad in moeten lopen en met de blik van de bewoner of de burger (die aan een prijsvraag wil deelnemen) gaan lopen dagdromen. Elke nieuwe dag vangt aan met een korte mail of sms aan een aantal getrouwen over het gisteren ontstane idee. Wedden dat daar mooie en unieke proposities voor de onderneming uit ontstaan?

Reageer op dit artikel