artikel

Vakbonden, word wakker

bouwbreed Premium

Vakbonden, word wakker

De bouw anno 2013 lijkt in de verste verte niet meer op de bouw van pakweg 10, 20 jaar geleden.

Ook de medewerkers zijn veranderd en hebben bijvoorbeeld recht heeft op goede arbeidsomstandigheden. Mede door de inspanningen van de vakbonden is daarin veel bereikt. Dagelijks werken iets meer dan 100.000 mensen onder de bouw-cao. Overigens waren dat er nog niet zo lang geleden nog 200.000. Maar door de economische malaise neemt de sector wekelijks van zo’n tweehonderd medewerkers noodgedwongen afscheid.

Ooit was het comfortabel om in vaste dienst te zijn en had elke bouwonderneming nagenoeg alle disciplines in huis. Inmiddels hebben de meeste bedrijven een ‘harde kern’ van medewerkers in vaste dienst en daaromheen een flexibele schil van zzp’ers, arbeidsmigranten en gespecialiseerde onderaannemers. De vaste kern fungeert daarbij als ‘intermediair’ tussen uitvoerder en de collega’s in de flexibele schil. Dit vergt van de medewerkers andere competenties op gebieden als communicatie en leidinggeven. Daarnaast hebben we nu te maken met het feit dat er veel minder werk voor handen is. Elke onderneming moet extreem scherpe keuzes maken. Dat geldt ook voor de kosten en de meerwaarde van iedere medewerker. De werkelijkheid is namelijk dat klanten de hoge kosten van onze vakmensen niet meer willen betalen. Linksom of rechtsom komt er steeds meer druk op de personeelskosten.

Kortom, we zijn ons als sector opnieuw aan het uitvinden. En daar is ook de vakbeweging mee bezig. Laten we dat veranderingsproces sámen doorlopen. De vakbonden moeten samen met de werkgevers zoeken naar een verlaging van de brutokosten en het acceptabel houden van netto-opbrengsten voor de medewerkers. Samen de verworvenheden tegen het licht houden, zodat we gezamenlijk de toekomst van de sector beter kunnen maken. Net zoals we dat in het verleden hebben gedaan. Wegblijven bij de onderhandelingstafel over een nieuwe cao is volgens mij niet de manier die hoort bij een eigentijdse organisatie die de vakbond wil zijn. Hopelijk worden de vakbonden snel wakker.

Reageer op dit artikel