artikel

Renaissance voor Booosting

bouwbreed

Op 31 augustus 1988 werd de vereniging ‘Booosting’ opgericht door een groep bevlogen architecten, industrieel ontwerpers en producenten. Doel was de industrialisatie van bouwproducten in Nederland te stimuleren. De aanvankelijke groep van enthousiastelingen rondom Jan Brouwer, Mick Eekhout, Marcel Vroom, Friso Kramer, Jan Westra, Erik Vreedenburg, Jouke Post werd opgevolgd door navolgende generaties van pioniers. […]

Op 31 augustus 1988 werd de vereniging ‘Booosting’ opgericht door een groep bevlogen architecten, industrieel ontwerpers en producenten. Doel was de industrialisatie van bouwproducten in Nederland te stimuleren. De aanvankelijke groep van enthousiastelingen rondom Jan Brouwer, Mick Eekhout, Marcel Vroom, Friso Kramer, Jan Westra, Erik Vreedenburg, Jouke Post werd opgevolgd door navolgende generaties van pioniers. Over een half jaar bestaat Booosting 25 jaar en dat wordt met een grote explosie gevierd. Wat is er bereikt? De bouw is inderdaad van traditioneel opgeschoven naar industrialisatie, het volledige doel, zoals dat 25 jaar geleden in de tijd van de High Tech Architecture logisch leek, werd eind jaren 90 vervangen door de flexibele industrialisatie vanwege de opkomende Free Form Architecture: ‘Industrialisation in lots of one’. Dus er kwam een orde van complexiteit door flexibiliteit in de productie. Inmiddels bevinden we ons midden in een recessie. De architecten hebben dat het eerst gevoeld. De ingenieurs volgden en langzamerhand ook de bouwers. De hoofdaannemers onder hen zijn langzaam aan het krimpen, maar niemand hoort een geluid van de stille groep van onderaannemers, die ineens niet meer door de bouwers worden gecontracteerd, simpelweg omdat er geen werk genoeg meer is. En de toeleveranciers die als producenten veel in machines hebben geïnvesteerd, zien vaak hun omzet dalen tot 50 procent. Vanuit Booosting Renaissance wordt het initiatief genomen om een sprong naar de toekomst te doen, om samen met het mkb bouwtoelevering over de recessie heen te springen en een weg naar de toekomst voor te bereiden. Een toekomst waarin BIM, de computer en het computergestuurd modelleren van bouwcomponenten een grote sprong gaat maken. Maar waarin ook in kleinere consortia maatschappelijke problemen kunnen worden aangepakt en ontwikkeld, zoals innovatief herbestemming van leegstaande kantoren, herbestemmen van monumenten, flexibele duurzame huurwoningen. Dat betekent dat het mkb bouwtoelevering wakker moet worden, zich moet melden voor consortia in projecten. Wees niet beschroomd, probeer vooruit te denken, over de recessie heen. Booosting gaat zich in de komende tijd met veel zaken bemoeien en hoopt het mkb bouwtoelevering daarmee te stimuleren in allerlei ontwikkelingen.

Reageer op dit artikel