artikel

Pro-cyclisme

bouwbreed

Ook met rooie ogen en oortjes naar Lance Armstrong gekeken die eindelijk bekende inderdaad van de epo en wat andere doping gesnoept te hebben? Saai eigenlijk, want iedereen wist het allang. Maar wel een klap voor het pro-cyclisme, profwielrennen zo u wilt. Pro-cyclisme valt ook het kabinet niet te ontzeggen. Zoals dat procyclisch bezig is […]

Ook met rooie ogen en oortjes naar Lance Armstrong gekeken die eindelijk bekende inderdaad van de epo en wat andere doping gesnoept te hebben? Saai eigenlijk, want iedereen wist het allang. Maar wel een klap voor het pro-cyclisme, profwielrennen zo u wilt.

Pro-cyclisme valt ook het kabinet niet te ontzeggen. Zoals dat procyclisch bezig is de economie alleen maar verder in het slop te helpen, is ongekend in de historie. En dat terwijl gerenommeerde instituten als OESO en IMF waarschuwen tegen te blind bezuinigen omdat de economie daar alleen maar verder schade door oploopt. Niet voor niets is in bijvoorbeeld België en nog meer Duitsland te zien dat de bouw daar aanzienlijk minder last heeft van de crisis dan de Nederlandse bouw.

Gelukkig blijkt de minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher dus, het licht te gaan zien. Die pleit in het Financieele Dagblad voor loonstijgingen waardoor de consumptie aantrekt en de economie groeit.

Natuurlijk heeft Asscher gelijk dat de economie doping kan gebruiken. Enige slimheid valt hem ook niet te ontzeggen. Loonstijgingen zorgen immers ook direct voor meer overheidsinkomsten aan loon- en inkomstenbelasting. En als de consument dat geld laat rollen, dan komt er ook nog lekker veel extra btw binnen.

Aan de andere kant is het lekker makkelijk om bedrijven te vragen meer loon te geven terwijl de overheid zelf besloten heeft de loonsom voor ambtenaren te bevriezen. Bovendien zijn burgers en ook bedrijven al geconfronteerd met behoorlijk wat lastenverzwaringen. Meer voor de hand ligt dat de overheid die gelegaliseerde diefstal eens stopt.

Voordeel daarvan is dat dit het tot onder het vriespunt gedaalde vertrouwen in de politiek in het algemeen en het kabinet in het bijzonder weer wat kan opkrikken. En dat is veel belangrijker dan geld dat er toch nog wel is in ons land. Maar het zwabberbeleid ondermijnt de lust van consumenten om te investeren in onder andere woningen. Kom op kabinet, gedraag je als dopingdokter Eufemiano Fuentes en geef dat shot aan de economie.

Reageer op dit artikel