artikel

Morssinkhof maakt stil grasbeton

bouwbreed

Grasbetonblokken helpen het aantal bermongelukken te verminderen. Ze maken door hun specifieke oppervlak wel veel lawaai wanneer auto’s er overheen rijden. De Meander van de Morssinkhof Groep biedt volgens de Hengelose fabrikant dezelfde veiligheid maar met minder lawaai. En boeren kunnen er een looppad voor koeien mee maken.

Grasbetonblokken zijn een vorm van bermverharding. Ze maken de weg breder zodat auto’s die voor een tegenligger moeten uitwijken niet in de berm wegzakken. Conventionele blokken hebben een genokte bovenkant. Die maken geluid wanneer er overheen wordt gereden en waarschuwen de bestuurder dat hij niet meer op de weg zit. “De omwonenden horen dat ook heel goed”, zegt Cris Loohuis van de Morsinkhof Groep. De fabrikant denkt met zijn Meander een stiller alternatief te hebben. De blokken van 40 bij 40 bij 12 centimeter waarschuwen de bestuurder net als conventionele grasbetonblokken, maar maken ruim 13 decibel minder lawaai wanneer een auto er met een snelheid van 50 tot 80 kilometer per uur overheen rijdt.

Groeven

De fabrikant ontwikkelde de Meander met de Universiteit van Twente. Vragen uit ‘de praktijk’ gaven er de aanzet toe. De eigenschappen van het blok zijn getest in een bestaande en in een nieuwe situatie, zegt Loohuis. “Daar bleek dat het naastgelegen asfalt meer lawaai maakte.” De geluiddempende eigenschappen hangen in Loohuis’ uitleg samen met de groeven die over het oppervlak van het blok golven. Vandaar ook de naam ‘Meander’. De groeven zijn verdiepte richels met infiltratiegaten erin. De combinatie voert (regen)water van de weg af in de berm. De groeven maken de blokken van Morssinkhof ook goed geschikt als looppad voor koeien; die komen er niet met hun poten in vast te zitten. De blokken wegen dertig kilo per stuk en hebben een hol/dol-verbinding. De fabrikant levert ze standaard in een pakket wat machinaal kan worden gelegd.

Reageer op dit artikel