artikel

‘Koolstofgaren’ geleidt stroom en warmte als koper

bouwbreed

Uit koolstof nanobuisjes is een soort garen te spinnen dat even goed stroom en warmte geleidt als koper. Teijin Aramide uit Arnhem maakt het garen in samenwerking met onder andere de Amerikaanse Rice University. De fabrikant hoopt het supergaren net zo ster k en licht te maken als zijn aramidevezel Twaron.

De eerstkomende vijf tot tien jaar zal het nieuwe draad nog veel te duur zijn om toe te passen in gangbare producten, verwacht projectleider Marcin Otto van Teijin Aramide. “Zelfs voor de ruimtevaart zijn de supervezels op dit moment nog te duur. En daar hebben ze er wel wat voor over om nog een kilo aan gewicht kwijt te raken.” De huidige hoge prijs is volgens hem maar tijdelijk: naarmate de vezel beter wordt en op grotere schaal wordt gesponnen, daalt de prijs en wordt toepassing steeds goedkoper.

Het bijzondere aan de supervezel is de goede elektrische geleiding en vooral de thermische geleiding. De laatste eigenschap heeft Otto naar eigen zeggen verbaasd. “De vezel geleidt warmte nog beter dan koper. De waarde is 400 W/mK. Die voor de vezel ligt tussen 300 en 600. De elektrische geleiding is vergelijkbaar met die van koper. De sterkte van de vezel is voora lsnog minder dan die van de aramidevezel Twaron, momenteel Teijins paradepaard.

D e vezels zijn gesponnen uit koolstof nanobuisjes. Die zijn 2 nanometer breed en ruim 4,5 micrometer lang. De vezels kunnen net als garen tot dikkere draden worden geslagen. In die vorm kan er bijvoorbeeld installatiedraad van worden gemaakt of een warmtewisselaar voor een boiler.

Otto zegt momenteel alleen CNT Technologies uit het Amerikaanse Seattle als concurrent te hebben. “Die is er al langer mee bezig en heeft de problemen met opschaling van de productie al grotendeels opgelost. De kwaliteit van hun vezel is echter minder.”

Reageer op dit artikel