artikel

Hoop doet leven

bouwbreed

We zitten midden in het nieuwjaarsborrelcircuit. Recepties waar we elkaar het beste wensen maar ook onze zorgen uiten. Over het gebrek aan consumentenvertrouwen, de recessie, de bancaire wereld die gevangen zit in haar eigen herstelproces en een overheid die maar mondjesmaat compassie met ons toont. Tegelijkertijd is gisteren na een kerstreces onze race weer van […]

We zitten midden in het nieuwjaarsborrelcircuit. Recepties waar we elkaar het beste wensen maar ook onze zorgen uiten. Over het gebrek aan consumentenvertrouwen, de recessie, de bancaire wereld die gevangen zit in haar eigen herstelproces en een overheid die maar mondjesmaat compassie met ons toont. Tegelijkertijd is gisteren na een kerstreces onze race weer van start gegaan. Met een gemiddelde werkvoorraad van 5,2 maanden (cijfers van het EIB van eind december) is het toch al erg snel 30 april 2013. Auw! En dit is een cijfer dat gemiddeld over de branche geldt en dus breekt dat (eind)moment voor sommige collega’s zelfs al eerder aan.

Hoop doet leven. Eerst moet je geloven in je eigen kunnen als ondernemer: vertrouw op de kracht van alle medewerkers, spreek je zorgen uit in vertrouwde kring en ga aan de slag. We staan inmiddels niet meer alleen. Behalve de lobby en inspanningen van bijvoorbeeld NVB en Bouwend Nederland, spreken nu ook de vakbonden openlijk hun zorgen uit over de afbraak van onze sector. De werkgeversorganisatie VNO-NCW luidt de noodklok. De woningcorporatiewereld trekt samen op naar Den Haag, omdat ook zij het gevoel heeft dat ze onevenredig hard getroffen wordt.

Langzaam komt de overheid tot het besef dat zich hier een stille ramp aan het voltrekken is. Het Rijk gaat nu honderd miljoen inzetten voor de bouw, geeft sommige starters wat meer lucht, laat wat ruimte voor ander hypothecaire afspraken, is bereid de corporaties tijdelijk wat te ontzien en heeft het bouwteam-initiatief van voormalig minister Spies nieuw leven ingeblazen. Ook sommige provincies nemen initiatieven om de sector in de benen te houden.

Hoop doet inderdaad leven. Er is namelijk geen sprake van vraaguitval maar we hebben te maken met vraaguitstel. Uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de helft van alle Nederlanders eigenlijk wil verhuizen. En we moeten natuurlijk onderhouden en vernieuwen wat we hebben gebouwd . Kortom, er is werk aan de winkel.

Reageer op dit artikel