artikel

Gouden draaideurtje

bouwbreed

Verwarring. Verbazing. Pret. Ongeloof. Waar ben ik? Toen ik vorige week voor het eerst de nieuwbouw van Binnenlandse Zaken betrad, schoot er van alles door mij heen. Een tweede bezoek later in de week corrigeerde die indrukken niet. U weet dat de nieuwbouw van Justitie en BZK een van de laatste grote gebouwen van de […]

Verwarring. Verbazing. Pret. Ongeloof. Waar ben ik? Toen ik vorige week voor het eerst de nieuwbouw van Binnenlandse Zaken betrad, schoot er van alles door mij heen. Een tweede bezoek later in de week corrigeerde die indrukken niet. U weet dat de nieuwbouw van Justitie en BZK een van de laatste grote gebouwen van de RGd is, gebouwd via dbfm en nog passend in het denken van de jaren ‘00. Het is daarmee een gebouw van vóór de vastgoedcrisis. Volg mij op mijn korte wandeling van buiten naar de sluis voor de liften. Een imposante gevel van de entree. Veel glas. Groots. Waar is de ingang? Dat blijken vier eenpersoons draaideurtjes te zijn van de maatvoering van de eerste moderne V&D uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Efteling draaideurtjes voor maximaal vier ambtenaren. Maar wel goudkleurig. Goudkleurig? Ja, goudkleurig. Die kleur domineert de pui en de hal. Vervolgens waan je je eenmaal binnen in een lounge van de Franse hotelketen Meridien. Een soort toonzaal van een marmerboer, afgezet met een gouden biesje. In een enorme zijbeuk van de hal staan een stuk of tien designer stoeltjes in zwart leer er verloren bij. Een kleine balie zorgt voor een lange rij. Gelukkig is er veel ruimte voor een lange rij. Wat is hier gebeurd? Ik heb geen idee. Dacht de dbfm-combinatie dat ze een hotel moesten bouwen? Wilde BZK zo zijn corporate image beklemtonen: wij zijn tegen goudgerande salarissen en gouden handdrukken, maar voor gouden draaideuren? Waren we echt zo in de war in de jaren ‘00 en dachten we dat dit state of the art zou zijn in de jaren ‘10? Of is het gouden draaideurtje een parodie op de vastgoedsector in de jaren ‘00? Ik heb geen idee.

Reageer op dit artikel