artikel

wetenschap Onder het plaveisel is het druk

bouwbreed Premium

De totale waarde van rioleringen, kabels en leidingen in Nederland wordt geschat op 100 tot 300 miljard euro. Veelal onzichtbaar voor de burger is ieder pand aangesloten op een veelheid aan netten. De afhankelijkheid is inmiddels zo sterk dat als één van deze verbindingen faalt, dit direct tot problemen leidt.

Het gaat dus om vitale infrastructuur. Je zou dan toch verwachten dat deze infrastructuur met zorg benaderd wordt. De afgelopen weken was het nodige te lezen over de zorg die daarin betracht wordt. Rioned publiceerde een studie over ‘Doorboringen van riolen’. De toevoeging van de full colour foto’s maakt fraai zichtbaar hoe de omgangvormen zijn in het niemandsland onder wegen en pleinen. Er zijn inmiddels 16.000 van dit soort doorboringen in Nederland, schat Rioned. Dat is er één per duizend inwoners. Naar de schade aan andere netten en huisaansluitingen is het nog gissen, maar uitgaande van de dichtheid en de cumulatieve diameters daarvan, zal de schade minstens in eenzelfde orde liggen. Hoe kon dat gebeuren? Deze netten zijn de minst opvallende en glamoureuze vertakking van de gww. Al langere tijd wordt geroepen om ordening in deze ondergrondse wereld, maar het is voor de bestuurders blijkbaar moeilijk om er affiniteit mee op te bouwen.Het is gemakkelijk om weg te kijken, terwijl het in de ondergrond aardig druk en ingewikkeld is geworden. Een kleine twintig jaar geleden zijn de nutsvoorzieningen geprivatiseerd. Elke netbeheerder heeft eigen doelen, belangen en huisaannemers. Er moet goedkoop en snel gewerkt worden. Daarbij zijn deze doorboringen bedrijfsongevalletjes waar het zand nog over heen ligt. Worden ze opgemerkt tijdens uitvoering? Worden ze gemeld? Ongelukkig is het zeker, en ik twijfel niet aan de goede intenties, maar is de stilte erover onwetendheid of onwil? Hoe professioneel ben je als sector? Wat je niet ziet valt makkelijker te negeren. ‘Uit het oog uit het hart’, zo luidt het gezegde. Een feit is dat het aantal en de omvang van deze ondergrondse netten de komende jaren zullen toenemen: energiesystemen, communicatienetten, regelinstallaties en bewakingskringen. Het wordt drukker en drukkender onder het plaveisel. Hoe maken we het verantwoord dat elke beheerder daar onzichtbaar de eigen infrastructuur door de bundels van anderen kan boren of drukken? Het wordt tijd deze onzichtbare maar vitale tak van infrastructuur – letterlijk en figuurlijk – beter in kaart te brengen.

Reageer op dit artikel