artikel

Verschijningsprofiel

bouwbreed

Met mijn onderdanen verheven op tafel, waardoor er voldoende inspiratie naar mijn hoofd kon vloeien, overdacht ik het voorgenomen adieu van mijn gewaardeerde vriend Brinkman. Goeie vent, op wie de historische woorden Saevis tranquillus in Undis (rustig te midden van de woelige baren) kunnen worden los gelaten. Zijn scherpe blik met priemende oogjes verraden een […]

Met mijn onderdanen verheven op tafel, waardoor er voldoende inspiratie naar mijn hoofd kon vloeien, overdacht ik het voorgenomen adieu van mijn gewaardeerde vriend Brinkman. Goeie vent, op wie de historische woorden Saevis tranquillus in Undis (rustig te midden van de woelige baren) kunnen worden los gelaten. Zijn scherpe blik met priemende oogjes verraden een peinzen dat volgens mij dikwijls tot iets anders leidt dan dat hij vanuit zijn positie kan en mag uitspreken. “Het moet vooral geen transcriptie van mij zijn”, kopte hij de wereld in toen de DNA-schets van zijn opvolger ter sprake kwam. Even dacht ik aan mijzelf als mogelijke kandidaat, maar al snel flitste ‘Bram Moszkowicz’ aan mijn geestesoog voorbij. De maître is beschikbaar, goed gebekt en heeft her en der gefortuneerde relaties die de bouw uit het slop kunnen halen. De wortels van Elco’s club reiken tot 1895, toen door de verenigde bouwpatronen de ‘Nederlandsche Aannemers Bond’ werd opgericht. Deze voorloper van het NVOB streefde naar verbetering van de economische, juridische en maatschappelijke positie van de aannemer, maar ook naar hervorming van het vakniveau. Bestudering van ruim honderd jaar voorzitterschap levert geen onthutsend, maar wel een goed bruikbaar ‘verschijningsprofiel’ op. Gemiddelde lengte 171 cm, gemiddeld gewicht 78 kg. Over het algemeen snor en/of sik dragend, gematigd gereformeerd en veel kinderen. Intelligentie en opleiding lijken minder belangrijk te zijn dan charismatisch ondernemerschap; forse onderkin, rond drankbuikje, bolknak en deftige hoed. De meeste hebben met hun poten diep in de klei gestaan en een hartstochtelijk verlangen naar de geur van cement, stenen en mooie vrouwen die behangen zijn met sierraden. Behoorlijk in de slappe was, hielden zij van lekker eten en een goede borrel. Uiteraard stijlvol gekleed met giletje en een gouden horloge verankerd aan een ketting. Wat vooral opvalt is het feit dat veel voorzitters zeer opleidingsgezind waren ingesteld en niet bang voor een crisis. Tijdens een nachtelijke sanitaire uitbraak, passeerde ik mijn levensgrote evenbeeld in de wandspiegel en overzag die blote crisis. Naast een slaperige uitstraling accentueerde het schaduwlicht een profiel met kernkwaliteiten waarmee ik een gooi zou kunnen doen naar de preseskandidatuur. Me dan toch maar aanbieden voor die droombaan?

Reageer op dit artikel