artikel

Traan, snif, snotter

bouwbreed

I s de bouw nog maar net bekomen van de aankondiging van het afscheid van oppermetselaar Brinkman, staat het volgende dramatische vertrek alweer op stapel. Dik drie jaar nadat mijn eerste stukje op deze plek verscheen, leest u nu namelijk het laatste. Maar voor wie denkt van mij verlost te zijn, heb ik slecht nieuws. […]

I s de bouw nog maar net bekomen van de aankondiging van het afscheid van oppermetselaar Brinkman, staat het volgende dramatische vertrek alweer op stapel. Dik drie jaar nadat mijn eerste stukje op deze plek verscheen, leest u nu namelijk het laatste. Maar voor wie denkt van mij verlost te zijn, heb ik slecht nieuws.

Heel góéd nieuws heb ik daarentegen voor wie denkt: die Brinkman kan me gestolen worden, maar o, o, o wat zal ik die De Boer gaan missen. Uw scribent heeft namelijk promotie gemaakt. Jawel. Vanaf 1 januari zal ik u nog steeds iedere twee weken ‘verblijden’ met mijn observaties, maar dan in de zaterdag-maandagkrant en wel op de meest prominente plek – boven aan deze pagina, over de volle breedte. Verandert er dan eigenlijk wel iets? Nou, eigenlijk niet. Maar als ik dit stukje met die mededeling was begonnen, was u allang afgehaakt. Les 1 voor iedereen die staat te trappelen om mijn plaats in te nemen is dan ook: hoe nietszeggend de inhoud ook is, probeer het op z’n minst een beetje aardig op te schrijven. Dat zal niet altijd lukken. Daarom meteen maar les 2: leg de lat iedere keer hoger, maar wees niet teleurgesteld als u die niet haalt. Heb overigens sowieso niet al te hoge verwachtingen. Zelfs de beste column die u ooit zult schrijven, is minder goed dan u denkt. Gelukkig geldt ook het omgekeerde voor de minder geslaagde. Altijd zullen er mensen het niet met u eens zijn. Aan de andere kant: als er nooit iemand piept, is het ook niet goed. Probeer in ieder geval geen vrienden te maken, da’s les 3. Maar het belangrijkste is toch: heb de euvele moed om te denken dat wat ú vindt, de moeite waard is. Zelf vind ik dat deze keer niet. Hoogste tijd dus om plaats te maken.

Reageer op dit artikel