artikel

Theemuts spaart energie bij staalproductie

bouwbreed Premium

Theemuts spaart energie bij staalproductie

Tata Steel verwacht jaarlijks 10 miljoen m3 gas uit te sparen door plakken staal op temperatuur te houden in warmhoudkamers totdat ze tot rollen kunnen worden uitgewalst.

De plakken koelen minder af en hoeven niet meer helemaal opnieuw te worden opgewarmd voor het uitwalsen. Sinds een week zijn drie warmhoudkamers in gebruik bij de vestiging in IJmuiden van Tata steel. De kamers meten 14 bij 23 meter, zijn 4 meter hoog en zijn rondom voorzien van een pakket van 25 centimeter isolatie. Op deze manier kan ongeveer een halve dagproductie van de Warmband op temperatuur gehouden worden.

Tata Steel heeft 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in de realisatie van het project. Door deze en vergelijkbare maatregelen heeft het bedrijf de hoeveelheid energie nodig voor de productie van één ton staal sinds 1989 met 30 procent teruggedrongen.

Reageer op dit artikel