artikel

The Voice of Noord-Holland

bouwbreed

Ja, geef maar toe. Ook jij zat de afgelopen vrijdagavonden met dochter, zoon, partner of zelfs hele volksstammen aan de buis gekluisterd. En ja, ook jij voelde mee met sympathieke Fries Johannes, underdog Tessa Belinfante, of onverwachte afvaller Sandra. Je wist bij de blind auditions al wie je door dik en dun zou steunen en […]

Ja, geef maar toe. Ook jij zat de afgelopen vrijdagavonden met dochter, zoon, partner of zelfs hele volksstammen aan de buis gekluisterd. En ja, ook jij voelde mee met sympathieke Fries Johannes, underdog Tessa Belinfante, of onverwachte afvaller Sandra. Je wist bij de blind auditions al wie je door dik en dun zou steunen en iedere keer dat jouw ster optrad, werd die mening versterkt. Maar uiteindelijk won toch Leona. Jouw voorkeur was niet doorslaggevend en zij kwam nu eenmaal als beste uit de stembus. Ik zat daar eens over te mijmeren toen gisteren in Cobouw het stuk over de toepassing van p ast performance door een zestiental Noord-Hollandse gemeenten langskwam. Absoluut een goed en bewonderenswaardig initiatief, al hoop ik dat de beoordelaars beseffen welke verantwoordelijkheid er op hun schouders rust. Beoordelen is namelijk niet niks, en het objectief gebruiken van beoordelingen van anderen biedt een uitdaging. De focus die de bedenkers op soft skills leggen, zorgt ervoor dat menselijke factor overheerst in de puntentelling. Op zich geen probleem, al is het lastig om objectief naar een stem te luisteren als je ziet dat de andere coaches het niks vinden. Wie bepaalt dat jij goed met een deelnemer/projectteam door een deur kan? Dat een paar gemeenten niet met een partij in harmonie kunnen komen, kan geen reden zijn een andere gemeente af te raden de stoel om te draaien. Wat als deze nou net wel op zoek is naar dat rauwe Johannes-randje? Dat gezegd hebbende, heb ik nog twee vraagjes voor de jury. Mogen de kandidaten, in tegenstelling tot de John de Mol-productie, meedenken over de beoordelingsmethodiek? En kunnen we de geïmpliceerde relatie met de RAW-systematiek een beetje loslaten? Een meedenkende, samenwerkende opdrachtnemer komt pas goed tot zijn recht als hij een beetje meer vrijheid en verantwoordelijk krijgt voor de oplossingsrichting. Geen gebruik maken van de mogelijkheden van de UAV-GC voelt een beetje als voor het zingen de kerk uit.

Reageer op dit artikel