artikel

Read my lips

bouwbreed Premium

Met genoegen zal het ganse Nederlandse volk aan de lippen van Mark Rutte gehangen hebben toen hij in de Eerste Kamer verklaarde alles te doen om de economische dip zo klein mogelijk te houden. Dat betekent dus dat er een geheel nieuw regeerakkoord gaat komen. Vooral de bouw zal daar wel bij varen. Het is […]

Met genoegen zal het ganse Nederlandse volk aan de lippen van Mark Rutte gehangen hebben toen hij in de Eerste Kamer verklaarde alles te doen om de economische dip zo klein mogelijk te houden. Dat betekent dus dat er een geheel nieuw regeerakkoord gaat komen.

Vooral de bouw zal daar wel bij varen. Het is immers een tak van economische sport die ervoor kan zorgen dat de economische dip, volgens sommige een triple dip, op de meest simpele manier klein gehouden kan worden. Sterker nog, de dip kan dankzij de bouw omslaan in een groei.

Nu zijn er natuurlijk tal van cynici in ons land die inmiddels de woorden van Rutte met een grote korrel, zo niet kilo’s zout nemen. Geen belastingverhoging, integendeel belastingverlaging voor de hard werkende burger en geen millimeter van de hypotheekrenteaftrek, zo kreet hij in de verkiezingsstrijd. Dat waren de eerste beloftes die hij brak.

De oudere lezers herinneren zich ongetwijfeld de beroemde uitspraak van George H.W. Bush, papa Bush voor intimi, op 18 augustus 1988 tijdens de Republikeinse Nationale Conventie bij de aanvaarding van de nominatie voor de presidentsverkiezingen: Read my lips, no new taxes. Toen hij eenmaal president was, heeft hij allerlei nieuw belastingen en belastingverhogingen doorgevoerd.

Rutte is niet zover gegaan te roepen dat iedereen maar zijn lippen moest lezen. Maar met het gehoor van menig Nederlander is weinig mis. Die weten inmiddels hoe zij de woorden van Rutte moeten verstaan. Menigeen is inmiddels bevreesd dat hij glimlachend ons land naar de rand van een diepe afgrond zal leiden. Voordeel daarvan is dat Griekenland ons dan kan gaan steunen. Zien we tenminste nog wat van onze miljarden terug.

Toch is zijn uitspraak nu in de Senaat van een ander gehalte dan die van Bush in 1988. In de Kamer wordt een politicus geacht geen misleidende taal uit te slaan op straffe van een motie van wantrouwen en nieuwe verkiezingen. Binnenkort kunnen we dus echt een veel beter regeerakkoord verwachten. Read my lips .

Reageer op dit artikel