artikel

Zware bevalling?

bouwbreed

Naast een onverklaarbaar nieuw gevoel zorgt vader worden voor een hele nieuwe kijk op het nieuws van de dag. In de aanloop naar de geboorte van mijn zoontje Seb was ook de dracht van het nieuwe regeerakkoord in volle gang. De hele voorgeschiedenis daarbij natuurlijk niet te vergeten. Daarom een korte reconstructie: van prille liefde […]

Naast een onverklaarbaar nieuw gevoel zorgt vader worden voor een hele nieuwe kijk op het nieuws van de dag. In de aanloop naar de geboorte van mijn zoontje Seb was ook de dracht van het nieuwe regeerakkoord in volle gang. De hele voorgeschiedenis daarbij natuurlijk niet te vergeten. Daarom een korte reconstructie: van prille liefde tot volledige ontsluiting. Het is lente in Nederland. De ei-leiders van iedere partij voelen de kriebels door hun lijf stromen en flirten volop met het volk. Het doel is helder. De massa moet verliefd worden, en alles wordt op alles gezet om tijdens de landelijke speeddates een positieve indruk achter te laten. Uiteraard, zoals het een eerste date betaamt, is het niet nodig de negatieve kanten van een toekomstige relatie te belichten. Onnodige ballast in deze fase van kalverliefde. In een relatief heftige, korte periode wordt Nederland het hof gemaakt. Op 12 september bereiken we het langverwachte hoogtepunt als de Nederlandse stemmers massaal naar de stembus stromen. Hoewel conceptie meestal tot één winnaar leidt, konden we deze keer juichen voor een tweeling. De regeringsfoetus ontwikkelt zich gestaag tijdens de formatie, maar in de onderhandelingsfase laten trotse ouders Mark en Diederik er geen gras over groeien en het laatste stadium van de draagtijd verloopt dan ook zeer voorspoedig. Geen herhaling van ongewenste spookverhalen van de zuiderburen, maar een daadkrachtige, snelle bevalling. De snelheid zorgt voor een kleine complicatie, maar de naweeën van de zorgpremie worden vakkundig weggepuft. En zo komen we bij het einde van de kraamtijd en is het tijd voor het echte werk. De korte klap die nodig is geweest voor het creëren van het regeerakkoord valt in het niet bij het doorzettingsvermogen dat nu wordt vereist. Allemaal om het gedachtekindje te laten groeien tot wat het stel Rutte-Samsom voor ogen heeft. Even doorbijten als de tandjes van de bestuurlijke herindeling doorkomen. Volhouden als de visie op Europa gepest wordt door zijn ‘vriendjes’. En zeker niet opgeven als de maatregelen voor de hypotheekrenteaftrek beginnen te puberen. Ik wens de trotse ouders dan ook een consequente, gelukkige regeerperiode toe. Met als resultaat een stabiele toekomst voor Seb.

Bas Klaver

Procesmanager VBK Groep

Reageer op dit artikel