artikel

Thermo-elektrisch materiaal maakt stroom van restwarmte

bouwbreed

Thermo-elektrisch materiaal maakt stroom van restwarmte

Ook de kleinste restjes warmte kunnen nog worden omgezet in elektriciteit. Onderzoekers van de Amerikaanse Michigan State University (MSU) ontwikkelden daarvoor een thermo-elektrisch materiaal dat makkelijk te maken is en vooralsnog geen schadelijke effecten teweegbrengt voor mens en milieu.

Het materiaal is samengesteld en lijkt op natuurlijke mineralen van de groep tetrahedrites. Het wordt gemalen tot een fijn poeder en onder invloed van druk en warmte tot handzame producten geperst. De specifieke samenstelling zorgt ervoor dat het kleine beetjes warmte met een redelijk rendement omzet in elektriciteit. Dat kan in de rookgasafvoer van fabrieken zijn of in de uitlaat van bijvoorbeeld vrachtwagens.

Er zijn ook natuurlijke materialen die hetzelfde kunnen. Die moeten echter eerst worden gedolven en bewerkt tot afzonderlijke stoffen die vervolgens worden gemengd tot ze de gewenste eigenschappen krijgen. De natuurlijke materialen komen echter niet in makkelijk te winnen hoeveelheden voor en blijken na bewerking en menging soms giftig. Boven alles is deze productiewijze volgens de onderzoekers duurder dan hun aanpak.

Reageer op dit artikel