artikel

Terugblik van een oude man op drie jaar voorzitterschap

bouwbreed

Binnen jongNLingenieurs geldt één ongeschreven regel: na drie jaar is het mooi geweest. Nieuw bloed erin, oud bloed eruit. Dat geldt ook voor de voorzitter. Aan het eind van dit jaar stop ik ermee.

Tussen wat is geweest en wat moet komen wellen de herinneringen op. Een uitspraak van Ed Nijpels in het bijzonder: “Ingenieurs spreken zich niet uit.” Ik zette het eerst weg als het oordeel van een jurist: een zeer vrije weergave van de werkelijkheid. Na drie jaar in de brancheorganisatie moet ik bekennen dat hij gelijk heeft. Ingenieurs praten wel, maar spreken niet.

Ingenieurs zijn wat dat betreft soms te veel bevangen door de adviezen van marketeers: met een uitgesproken mening verkoop je geen tandpasta. Daardoor lijkt de ingenieursbranche van buiten bezien net een vliegtuigfilm. Een film waar het verhaal, de karakters en de boodschap vakkundig uit zijn gesloopt om te voorkomen dat iemand er aanstoot aan zou kunnen nemen. En dat is zonde, want de buitenwereld mag best aanstoot nemen aan onze branche. Wij verkopen geen tandpasta. Niets staat dus die uitgesproken mening in de weg.

Waar is de branche als er 250 miljoen extra op het Infrastructuurfonds bezuinigd wordt? Waar is de stem van de branche als de politici het bestaan van de waterschappen ter discussie stellen? Te vaak wordt er dan naar de branchevereniging en haar kopmannen Ed Nijpels of Paul Oortwijn gekeken, maar de branche is meer dan haar vereniging. Alleen de leden kunnen een vereniging en daarmee de branche tot een succes maken. Laat uw hart en ratio dus spreken! De discussie die u eerst intern had gaat u vanaf nu in de krant, radio, televisie of internet voeren. Een beetje (technisch) verstand van zaken zal het publieke debat verrijken.

Ik wil een Pulp Fiction , een Godfather of een Nuovo Cinema Paradiso . Films die je óf geweldig vindt óf haat, en tegelijkertijd films die de standaard zetten. Een vliegtuigfilm is slechts bedoeld om de tijd te doden. En niets is funester voor een branche dan dat.

 

Joost Hulsbos

Voorzitter jongNLingenieurs

Reageer op dit artikel