artikel

Technasium Tiel helpt Metaglas

bouwbreed

Metaglas zit met een probleem: de Tielse fabrikant moet nog steeds met een hamer koudebrugblokjes in zijn aluminium ramen slaan. Tweedejaarsleerlingen van het Technasium van het RSG Lingecollege in Tiel helpen het bedrijf een machinale oplossing te vinden.

De ramen van Metaglas bestaan uit twee aluminium lijsten. Een kunststof blokje voorkomt dat koude van buiten naar binnen komt. Dat blokje is een eigen ontwerp.

Dat is volgens Joyce Vink v an Metaglas mede de reden dat op de markt geen bruikbaar apparaat is te vinden om deze koudebrugonderbreker machinaal te monteren. “Dus zijn gemiddeld twee mensen een aantal dagen in de week in de weer met een hamer om de blokjes stuk voor stuk in de raamprofielen te tikken.”

Leerlingen uit het tweede jaar Technasium van het RSG Lingecollege kregen daarom van de fabrikant de opdracht een alternatief te vinden voor de hamer. Vijf groepjes van elk vier leerlingen ontwikkelden een machine die dat werk kan overnemen. Het resultaat is in hout uitgevoerd en gedemonstreerd aan de directie van Metaglas. Die overweegt een praktijkmodel te maken van de twee meest kansrijke ontwerpen. In het winnende model houdt een stukje hout met een elastiek twee blokjes onder spanning. De spanning drukt het voorste blokje voor het profiel. Door aan het wiel te draaien wordt het blokje in het profiel geschoven. In een toekomstige uitvoering draait het wiel automatisch rond.

Vorig jaar liet Metaglas ook al leerlingen van het Lingecollege een oplossing bedenken voor het hamerprobleem. Dat waren echter geen tweedejaars van de technische richting, zegt Vink. De pogingen leverden om die reden geen bruikbare ideeën op.

Het RSG Lingecollege heeft sinds oktober 2011 het predikaat Technasium. De school geeft beta-le erlingen een extra uitdaging via speciale onderzoeks- en ontwerpopdrachten van bedrijven.

Reageer op dit artikel