artikel

Software haalt olie 
uit diesellucht

bouwbreed

Een speciaal computerprogramma beperkt de uitstoot van schadelijke stoffen uit dieselmotoren. Onderzoekers van de universiteit van Leeds werken met filterfabrikant Parker Hannifin aan een separator die olie zuigt uit de lucht die de motor verlaat. Tot nog toe gebeurde dat met een relatief dure centrifuge. De software berekent de luchtstromingen en bestuurt met de uitkomsten […]

Een speciaal computerprogramma beperkt de uitstoot van schadelijke stoffen uit dieselmotoren. Onderzoekers van de universiteit van Leeds werken met filterfabrikant Parker Hannifin aan een separator die olie zuigt uit de lucht die de motor verlaat. Tot nog toe gebeurde dat met een relatief dure centrifuge. De software berekent de luchtstromingen en bestuurt met de uitkomsten een pomp. Deze pomp draait op lucht uit de turbolader. De separator haalt volgens de betrokken partijen ruim 97 procent van de olie die in de motorlucht zit; vrijwel net zoveel als een centrifuge verwijdert.

Reageer op dit artikel