artikel

Schavot

bouwbreed

Een betere plek om naar ‘De Verleiders’ te kijken is er niet. Aalsmeer. Het uitjespaleis voor gewone mensen. Bijna 1000 mensen zijn er in geslaagd beslag te leggen op de schaarse kaartjes van het toneelstuk over de vastgoedfraude. Het publiek heeft zich – blijkt al snel – voorgenomen namens Joop van den Ende wraak te […]

Een betere plek om naar ‘De Verleiders’ te kijken is er niet. Aalsmeer. Het uitjespaleis voor gewone mensen. Bijna 1000 mensen zijn er in geslaagd beslag te leggen op de schaarse kaartjes van het toneelstuk over de vastgoedfraude. Het publiek heeft zich – blijkt al snel – voorgenomen namens Joop van den Ende wraak te nemen. De zaal stemt met schamperend lachen en afkeurend gemompel mee over de vonnissen. Er ontstaat veel rumoer als een ceo wegkomt met een taakstraf en een bescheiden schikking. De zaal is het er duidelijk niet mee eens. Datzelfde overkomt de makelaar die zijn gedrag weet af te kopen. Als een van beide in de zaal had gezeten, was er na afloop ongetwijfeld een schavot opgericht en had de lokale tomatenkweker een goede avond gehad. Los van dit aspect (het openbare proces) krijgt de zaal een les in de werking van hebzucht. En in het verlengde daarvan, het ontbreken van schaamte. Vreemd eigenlijk dat ik tussen die 1000 mensen niemand uit de vastgoedsector waarnam. Ze gaan niet naar congressen over integriteit en kennelijk al helemaal niet naar een toneelvoorstelling waar hun gedrag wordt uitvergroot. Het zou toch geen verkeerde gedachte zijn als de brancheverenigingen alle managementcursussen in 2013 vervangen door besloten voorstellingen voor leden. Besloten? Ja natuurlijk, want tussen gewone mensen schaam je je kapot.

Reageer op dit artikel