artikel

Leven lang leren

bouwbreed

Voor technici en monteurs in de installatietechniek wordt ‘een leven lang leren’ het motto, benadrukken zowel Isso als Otib. Iedereen moet voortdurend zijn kennis bijspijkeren, maar of dat gaat lukken is de vraag.

Otib werkt met Uneto-VNI en Isso aan aantrekkelijke vormen van elektronisch lesmateriaal. Zodat cursisten op het bedrijf of thuis achter de computer zich kunnen verrijken. ‘Een leven lang leren’ is het motto. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd?

Monteurs hebben immers voor dit vak gekozen omdat ze graag met hun handen werken. Er zijn niet veel signalen die erop duiden dat die ommezwaai naar een leven lang leren gaat lukken.

Zelf volgde ik tussen 2007 en 2011 vier jaar lang aan een roc de w-opleidingen ‘Aankomend projecttechnicus gebouwinstallaties’ en P-Mit. Met drie personen vormden we het kopgroepje met de beste cijfers. Niet omdat we zulke studiebollen waren, maar omdat we gewoon thuis ook eens een boek opensloegen of opgaven maakten. Medecursisten deden dat niet of nauwelijks en bij tentamens regende het dan ook onvoldoendes, die door het roc soms eenvoudigweg werden opgehoogd.

Na drie jaar wisten sommigen nog niet hoe de warmte-inhoud met een eenvoudige formule moest worden berekend. Mijn stelling is dan ook dat de meeste medewerkers van installatiebedrijven nauwelijks zijn te motiveren om in eigen tijd kennis bij te spijkeren. Helemaal onbegrijpelijk is het ook niet, want je maakt al lange dagen en ’s avonds zit je bijvoorbeeld middenin perikelen met kleine kinderen. Nog een voorbeeld: Onlangs sprak ik met een ervaren loodgieter/monteur. Hij had nog nooit gehoord van een houtgestookte cv-ketel, of energiezuinige circulatiepomp met een vermogen van slechts 5W. Hij wist überhaupt niet hoeveel vermogen een pompje neemt. Geen wonder dat installateurs nog massaal energieverslindende pompen in vloerverwarmingsverdelers drukken.

Reageer op dit artikel