artikel

De butler heeft het gedaan

bouwbreed Premium

Het was niet de kolonel met de kandelaar in de bibliotheek. En ook niet de professor met de revolver in de studeerkamer. Het was de Vereniging van Eigenaren – met een héél klein beetje hulp van de gemeente Heerlen. Die wist namelijk al in 2001 dat er problemen waren met de parkeergarage onder ’t Loon. […]

Het was niet de kolonel met de kandelaar in de bibliotheek. En ook niet de professor met de revolver in de studeerkamer. Het was de Vereniging van Eigenaren – met een héél klein beetje hulp van de gemeente Heerlen. Die wist namelijk al in 2001 dat er problemen waren met de parkeergarage onder ’t Loon. Heerlen vroeg de VvE om opheldering, maar die wilde niet meewerken.

Een en ander staat in het rapport over de verzakking van het winkelcentrum, dat afgelopen vrijdag is verschenen. Heerlen had vasthoudender moeten zijn, zeggen de onderzoekers. Burgemeester Depla vindt dat ook. Het probleem was echter dat de gemeente de VvE juridisch niet tot medewerking kon dwingen, omdat er in 2001 nog geen sprake was van risico of gevaar. Dat was er november vorig jaar wél. En hoe.

Een van de kolommen van de garage zakte in een gat in de grond dat achteraf meer dan 30 kubieke meter groot bleek te zijn. Dat was te zien na de gedwongen, haastige sloop van een deel van het winkelcentrum. Of die sloop voorkomen had kunnen worden als er eerder wél goed overleg met de VvE zou zijn geweest, valt volgens de onderzoekers niet meer te achterhalen.

Afgelopen vrijdag werd overigens niet alleen een onderzoek naar de bouwgeschiedenis van ’t Loon gepresenteerd, maar ook naar de crisisorganisatie van de gemeente. Maar het belangrijkste onderzoek, dat naar de fysieke oorzaak van de verzakking, is er nog altijd niet. De reden, u raadt het al: de VvE weigert alle medewerking. Zo krijgen de onderzoekers van de gemeente geen toegang tot het terrein.

De burgemeester noemt die handelwijze onverteerbaar en onverantwoord. Opnieuw is hij op zoek naar juridische dwangmiddelen. Dat is helemaal niet nodig. De zaak is namelijk zo klaar als een klontje: de butler heeft het gedaan, met een schep, in de grond.

Reageer op dit artikel