artikel

De afbraak

bouwbreed

Even leek het erop alsof de sloopbranche nog blij kon worden van Rutte II. Zo’n afbraak als de nieuwe jongens en meisjes in vak K, de koosnaam voor de bewindsliedenzetels in de Tweede Kamer, in korte tijd hebben weten te bewerkstelligen, heeft zelfs Wim Beelen nog nooit gepresteerd. Dat zegt toch wat. Niet alleen is […]

Even leek het erop alsof de sloopbranche nog blij kon worden van Rutte II. Zo’n afbraak als de nieuwe jongens en meisjes in vak K, de koosnaam voor de bewindsliedenzetels in de Tweede Kamer, in korte tijd hebben weten te bewerkstelligen, heeft zelfs Wim Beelen nog nooit gepresteerd. Dat zegt toch wat.

Niet alleen is het kabinet erin geslaagd het consumentenvertrouwen af te koelen tot vrijwel nul graden Kelvin, ook meent Rutte het zich te kunnen permitteren grapjes te maken zoals het vaker uitspreken van het woord bouw als dat de sector helpt. Wat een dedain over een sector die zo uitermate belangrijk is voor de economische groei, of in dit geval juist krimp.

Het kabinet zou zich toch eens achter de oren moeten krabben na de jongste cijfers van het Centraal Planbureau. Met een krimp van 1,1 procent in het derde kwartaal is ons land het slechtste jongetje in de EU-klas. En Rutte maar juichen dat hij erin slaagt het overheidstekort naar 3 procent te krijgen.

Als het zo doorgaat, moeten er wederom miljarden extra worden bezuinigd, want door een lagere groei dalen de inkomsten van de overheid met miljarden. Daarbij komt dat het overheidstekort wordt uitgedrukt in een percentage van het bruto nationaal product. Dat daalt, dus stijgt het relatieve tekort nog eens extra.

Kennelijk zijn wijze raden van economen van onder meer OESO en Internationaal Monetair Fonds aan dovemansoren gericht. Die zijn er inmiddels achter dat je door bezuinigen een economie nog verder kapot kan maken. En dat is precies wat dit kabinet aan het doen is.

Zelfs al zou Rutte erin slagen om het geschonden vertrouwen te herstellen, dan nog zal dat weinig helpen. Dan is iedereen inmiddels zo arm genivelleerd dat consumenten nog steeds niets uitgeven. Als dan ook nog eens de kassen van corporaties verder worden geplunderd, blijft er voor de bouw weinig hoop over.

Voor de sloopsector misschien nog wel. Als niemand meer een woning kan betalen, is er snel sprake van een woningoverschot. Om verkrotting tegen te gaan, moet er straks heel veel gesloopt worden.

Reageer op dit artikel