artikel

Corporaties steunen straks de staat

bouwbreed Premium

“Tot voor kort ontvingen woningcorporaties staatssteun, straks geven zij steun aan de staat.” Dat schrijven hoogleraren Peter Boelhouwer en Hugo Priemus op 6 november 2012 in Het Financieele Dagblad in een opiniestuk over het regeerakkoord van de VVD en de PvdA. Het regeerakkoord laat het tekort aan huurwoningen sterk oplopen, stellen Boelhouwer en Priemus. De […]

“Tot voor kort ontvingen woningcorporaties staatssteun, straks geven zij steun aan de staat.” Dat schrijven hoogleraren Peter Boelhouwer en Hugo Priemus op 6 november 2012 in Het Financieele Dagblad in een opiniestuk over het regeerakkoord van de VVD en de PvdA.

Het regeerakkoord laat het tekort aan huurwoningen sterk oplopen, stellen Boelhouwer en Priemus. De vraag naar huurwoningen stijgt, door afnemend leenvermogen van huishoudens en toenemende flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd wordt het investerend vermogen van woningcorporaties “ernstig aangetast”.

“De huren gaan omhoog in een tempo hoger dan inflatie. Die extra inkomsten worden echter grotendeels door het Rijk afgeroomd. Dat komt bovenop de al aangekondigde verhuurdersheffing en de ‘Vestia-heffing’ onder alle corporaties. Gevolg: de nieuwbouw van huurwoningen zal verder dalen.” En dus zullen woningcorporaties niet aan de stijgende vraag op de huurmarkt kunnen voldoen.

Ook de betaalbaarheid van het wonen staat op het spel, doordat huurverhogingen afhankelijk worden van het inkomen van huishoudens. Boelhouwer en Priemus: “De effecten van de extra huurverhogingen worden door de huurtoeslag voor lage-inkomensgroepen slechts gedeeltelijk gecompenseerd.” Boelhouwer en Priemus pleiten voor huurverhogingen die niet aan het inkomen gekoppeld zijn.

Bovendien krijgen corporaties daarmee een heel andere rol, stellen de hoogleraren. “Corporaties krijgen nu de functie als belastingkantoor dat inkomensafhankelijke bedragen namens het Rijk int. Tot voor kort ontvingen woningcorporaties staatssteun, straks geven zij steun aan de staat.”

Het woningmarktakkoord Wonen 4.0 gaat uit van een start van de hervorming in 2015. “Tot die tijd zouden woning- en bouwmarkt moeten worden ontzien en selectief gestimuleerd. Daarvan is in het regeerakkoord niets terug te vinden”, aldus Boelhouwer en Priemus.

Reageer op dit artikel