artikel

Commissarissen zelf zoeken

bouwbreed

De enige handel die nog niet is stil gevallen in de crisis is de handel in commissarissen. Wie de serieuze weekendkranten doorbladert, struikelt over de bureaus die namens met name non-profitinstellingen zoeken naar commissarissen. Nu halen deze lege plekken in de raden van toezicht of commissarissen nog de openbaarheid, maar vaak worden deze plekken direct […]

De enige handel die nog niet is stil gevallen in de crisis is de handel in commissarissen. Wie de serieuze weekendkranten doorbladert, struikelt over de bureaus die namens met name non-profitinstellingen zoeken naar commissarissen. Nu halen deze lege plekken in de raden van toezicht of commissarissen nog de openbaarheid, maar vaak worden deze plekken direct gevuld vanuit de kaartenbakken van bureaus. Wie bij de ene stichting niet goed valt, wordt vervolgens weer ergens anders voorgesteld. Volgens een kandidaat commissaris, net zolang tot het goed komt. Wie zijn dat nou? Het ideale profiel is bij corporaties oud-bedrijfsleven, accountancy, advocatuur en vastgoedwereld. En soms een bestuurder van een non-profitinstelling uit een aanpalende sector. Van geprofileerde of ‘politieke’ kandidaten houden ze niet zo erg. Zo ontstaat een bias, een vertekening, een weeffout in de werving en selectie van kandidaten. Dit mechanisme is in de discussie over toezicht nog onderbelicht. We hebben het intussen wel over de accountants, die de hoofdleverancier zijn van de financiële informatie voor alle betrokken partijen (wat dus een probleem blijkt te zijn), maar nog niet over de leveranciers van commissarissen. Interessant puntje om mee te geven aan de parlementaire enquêtecommissie, als ze de vraag stellen: waar komen die brave en nette commissarissen toch voldaan? Maar eigenlijk hoeven raden van commissarissen van corporaties op het verslag van de enquête niet te wachten. Ze moeten gewoon weer zelf gaan werven. Zelf een profiel opstellen. Zelf gaan adverteren. Zelf brieven lezen. Zelf selecteren. Zelf het handwerk doen. Wedden dat dit andere kandidaten oplevert? En wedden dat dwarsdenkers dan ook gewoon hun plek verwerven?

Reageer op dit artikel