artikel

Bureau ONL wint met klimwand 
Houtinnovatieprijs

bouwbreed

Het Rotterdamse bureau Oosterhuis Lénard (ONL) heeft de Houtinnovatieprijs 2012 gewonnen met een klimwand. Claus en Kaan Architecten uit Amsterdam en Rotterdam wonnen de Houtarchitectuurprijs 2012 voor hun ontwerp van het NIOO KNAW in Wageningen. Han Ruijssenaars ontving de Oeuvreprijs voor zijn inspanningen om van hout een volwaardig bouwmateriaal te maken.

Voor de Houtinnovatieprijs kreeg de jury dit jaar tien inzendingen. “Een magere oogst”, vindt voorzitter Jos Lichtenberg, hoogleraar houtconstructies aan de TU Eindhoven. Dat doet volgens hem niets af aan de kwaliteit van de winnende inzending. De Rotterdamse architecten gebruikten voor het ontwerp van de wand een parametrisch systeem dat constructieve en numerieke technieken combineert. Op die manier kunnen complexe vouwschalen in wilde vorm worden gecreëerd. Met dat in gedachten ziet de jury steeds meer toepassingen voor vrijgevormde en zelfdragende houten schaalconstructies. Het automatische systeem houdt rekening met de krachten rond contactvlakken en knooppunten in een vrije geometrie. Secundaire constructies zijn overbodig omdat elk element onderdeel is van de hoofdconstructie. Uitgevoerd in kruislaaghout kan die ook buiten staan.

De jury voor de Houtarchitectuurprijs noemt het ontwerp van NIOO KNAW in Wageningen ‘een nieuw pronkstuk in de Dutch Design-traditie’. Voorzitter en BNA-directeur Fred Schoorl ziet er het optimum in tussen energie- en materiaalgebruik enerzijds en constructieve en functionele eisen anderzijds. De jury beoordeelde 67 inzendingen.

Reageer op dit artikel