artikel

Vals spel

bouwbreed Premium

Bij zijn afscheid in 2008 keek Irwin Kraal terug op zijn tien jaar als hoofdredacteur van deze krant. Uiteraard kwam ‘de fraude’ ter sprake. Daarover zei hij: “Voor Cobouw is het altijd moeilijk geweest over de bouwfraude te schrijven. Onthullingen die andere kranten deden, waren in onze branche geen onthullingen. Iedereen wist precies hoe het […]

Bij zijn afscheid in 2008 keek Irwin Kraal terug op zijn tien jaar als hoofdredacteur van deze krant. Uiteraard kwam ‘de fraude’ ter sprake. Daarover zei hij: “Voor Cobouw is het altijd moeilijk geweest over de bouwfraude te schrijven. Onthullingen die andere kranten deden, waren in onze branche geen onthullingen. Iedereen wist precies hoe het in zijn werk ging.”

Ik moest daaraan denken toen ik vrijdag in NRC over Ton Hooijmaijers las, ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. ‘OM schetst beeld van routineus corrupte topbestuurder’ heette het stuk. Volgens de aanklagers bevoordeelde het voormalig lid van de Regieraad Bouw Randstad diverse bedrijven en liet hij zich daar goed voor betalen.

Meerdere keren heb ik de afgelopen drie jaar op deze plek over fraude en corruptie geschreven. Zo ook over Hooijmaijers, in april 2010. Justitie maakte toen al bekend hem op de korrel te hebben. Vorige week bleek uit de aanklacht dat vooral kleinere bouw- en vastgoedbedrijven verdacht zijn. En een heel grote.

Maar vorige week ging er nog een andere bom af. Althans, voor de buitenwereld. Of denkt u echt dat het peloton van niets wist? Bijna alle toprenners gingen de laatste jaren op enig moment voor de bijl, maar de meest maniakale perfectionist van allemaal zou zich als enige niet medisch maximaal hebben ‘geprepareerd’?

Vals spel is van alle tijden en van alle branches. En het kan even duren, maar uiteindelijk krijgen de daders hun straf. Minstens zo belangrijk is hoe een ‘branche’ reageert. In 2010 schreef ik over de zaak-Hooijmaijers: “De affaire is ernstig, maar bewezen is er nog niets. En toch vraagt de kwestie om een reactie van de branche. Maar juist die is opvallend stil.”

Stil is het nog steeds. Hopelijk is dat omdat iedereen nog steeds in shock is en niet omdat iedereen precies wist hoe het in zijn werk ging.

Reageer op dit artikel