artikel

Turfstekers

bouwbreed Premium

Onlangs was ik bij een symposium over duurzaamheid. De bijeenkomst bevestigde weer eens de wetenschap dat er geweldige uitdagingen liggen om te voorkomen dat we onze aardbol definitief uitwonen. Dit geldt voor de huidige generatie maar zeker ook voor de komende generaties. Die verantwoordelijkheid voel ik zelf ook heel sterk en daarom werken wij binnen […]

Onlangs was ik bij een symposium over duurzaamheid. De bijeenkomst bevestigde weer eens de wetenschap dat er geweldige uitdagingen liggen om te voorkomen dat we onze aardbol definitief uitwonen. Dit geldt voor de huidige generatie maar zeker ook voor de komende generaties. Die verantwoordelijkheid voel ik zelf ook heel sterk en daarom werken wij binnen onze organisatie keihard aan de juiste antwoorden.

Tijdens het symposium hoorde ik echter weinig nieuws en dwaalden mijn gedachten af naar het beroep van turfstekers. Bijna niemand kent ze nog en maar weinigen zullen het vak nog kunnen uitoefenen. Maar zij zorgden in het verre verleden wel voor het winnen van veen, dat na droging, gebruikt werd als brandstof om onder andere onze woningen te verwarmen. Deze turfstekers werkten keihard, verdienden weinig en het imago van het vak was niet best. Maar ze deden in die periode wel heel belangrijk werk.

Met de opkomst van de kolenwinning en de ontdekking van de alternatieve brandstof ‘gas’ in 1959, verminderde de behoefte aan turf sterk en hiermee kwam spoedig een eind aan dit nobele vak. De behoefte aan warmte werd voortaan op een andere wijze ingevuld. En inmiddels werken we aan alternatieven voor die fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie en aardwarmte.

De geschiedenis van de turfstekers leert ons dat aan de behoefte aan warmte geen eind gekomen is. Maar dat juist de manier waarop die warmte verkregen wordt, sterk aan verandering onderhevig is. Naar mijn idee moeten wij ons in de bouwkolom ook beseffen dat er andere tijden zijn aangebroken en dat we daarom moeten veranderen willen we ‘het overleven’. Dus niet krampachtig vasthouden aan het oude maar juist zoeken naar creatieve oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd. Duurzame oplossingen waar ook onze volgende generaties iets aan hebben.

Reageer op dit artikel