artikel

Restwarmte verdrijft bouwvocht

bouwbreed Premium

Restwarmte kan een goedkoop alternatief zijn voor de bouwkachel. LaTherm Nederland biedt die restwarmte in een speciale container aan. Bob Bussen van het Wassenaarse bedrijf zoekt systemen die de restwarmte door een gebouw in aanbouw kunnen verdelen.

Het idee om bouwvocht te verdrijven met restwarmte kwam spontaan op tijdens een verkenning van de mogelijkheden om restwarmte zakelijk zinvol te gebruiken, vertelt Bussen. Dat zou via reeds geïnstalleerde voorzieningen als luchtkanalen of convectoren kunnen. “Er zullen wel meer mogelijkheden zijn.”

In zijn voorstelling staat de warmtecontainer centraal in een gebouw.

Restwarmte kan onder bepaalde omstandigheden goedkoper zijn dan de energie die bouwkachels doorgaans verbruiken. Eén van die voorwaarden is de afstand tot de bron. Bussen houdt een maximale reistijd van 25 minuten aan. “Binnen een uur uit en thuis.” Als het langer duurt wordt het transport van de warmte te duur. De warmte die LaTherm Nederland vervoert komt uit biomassacentrales die de INB Group uit Wassenaar, het moederbedrijf van LaTherm Nederland, her en der in het land wil bouwen.

Bussen is de Nederlandse partner van het Duitse LaTherm dat al sinds 2008 restwarmte distribueert. Het bedrijf ontwikkelde daarvoor een container die gevuld is met zout. Een wisselaar in de container draagt de warmte over op het zout en geeft die op de plaats van bestemming weer af aan de gebruiker. “We dekken de warmtebehoefte voor 75 tot 80 procent af”, zegt Bussen. De containeraansluiting wordt parallel geschakeld aan de bestaande voorzieningen. Die blijven in bedrijf om het laatste stukje te leveren.

Met Sportfondsen berekende Bussen het rendement van restwarmte om het Mercatorbad in Amsterdam te verwarmen. De cijfers leren hem dat het alleszins loont. Restwarmte rendeert echter alleen in grote(re) zwembaden die jaarlijks vanaf 750 megawatt verbruiken, zegt Bussen. “Minder wordt te duur.”

Reageer op dit artikel