artikel

Opdrachtgevers en verantwoordelijkheid

bouwbreed Premium

Ik heb het op deze plek al vaker gezegd, de bouwsector heeft het meer dan moeilijk. De crisis duurt te lang en bij elk bedrijf is het vet inmiddels wel van de botten. Om toch aan de gang te blijven, gaan we een moordende prijsconcurrentie met elkaar aan. Een concurrentie die soms zo ver gaat […]

Ik heb het op deze plek al vaker gezegd, de bouwsector heeft het meer dan moeilijk. De crisis duurt te lang en bij elk bedrijf is het vet inmiddels wel van de botten. Om toch aan de gang te blijven, gaan we een moordende prijsconcurrentie met elkaar aan. Een concurrentie die soms zo ver gaat dat projecten uiteindelijk met verlies worden uitgevoerd. Natuurlijk kiest een onderneming daar zelf voor. Maar begint het niet bij de opdrachtgever die bij de aanbesteding al zegt de laagste prijs als voornaamste selectiecriterium te hanteren?

Dat brengt mij dus bij de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Naar mijn idee getuigt het van disrespect voor ons vak om bestek en tekeningen zomaar op de markt te droppen en te vragen wat de prijs zou kunnen zijn. Alsof het totaal niet uitmaakt welke partij de uitvoering ter hand neemt. Complete inwisselbaarheid van producent en product, de essentie van prijsconcurrentie.

Om de citroen nog verder uit te knijpen, vinden opdrachtgevers het vervolgens heel legitiem om de prijs naar beneden bij te stellen omdat het ‘toch nog net even boven budget is’.

We kunnen met elkaar fair play convenanten sluiten tot we een ons wegen, maar als in het veld niemand zich eraan houdt, schieten we er niets mee op. Natuurlijk, een opdrachtgever kan denken, ‘ik wil gewoon goedkoop inkopen’. Maar op de lange termijn is hij per definitie duurder uit. De kans op faalkosten blijft gigantisch, evenals een gefrustreerd bouwproces. Om maar te zwijgen over het feit dat niet of nauwelijks nog wordt geïnvesteerd in innovatie. Kortom, opdrachtgevers neem ook eens uw verantwoordelijkheid en koop voortaan echt professioneel in. Laten we samen op zoek gaan naar lagere kosten en hoge waarden door een professionele aanpak die niet ten koste gaat van de andere partners, want die methodes bestaan echt wel!

Reageer op dit artikel