artikel

Horecafraude

bouwbreed

In mijn Van Dale komt het woord ‘bouwfraude’ nog niet voor. Ik ben er echter van overtuigd dat dit in de volgende editie het geval zal zijn. Dat woord krijgen we namelijk niet meer gewist, ben ik bang. Het aan elkaar schrijven van een sector en het woord fraude is niet gering. Probeer het maar […]

In mijn Van Dale komt het woord ‘bouwfraude’ nog niet voor. Ik ben er echter van overtuigd dat dit in de volgende editie het geval zal zijn. Dat woord krijgen we namelijk niet meer gewist, ben ik bang. Het aan elkaar schrijven van een sector en het woord fraude is niet gering. Probeer het maar eens. Chemiefraude. Horecafraude. Voedselfraude. Industriefraude. Bankenfraude. Vervoerfraude. Het zijn lege woorden. We hebben er geen beelden bij. Ze zijn betekenisloos. Met bouwfraude is dat echt heel anders. Een half woord is genoeg en er is een kakofonie van beelden en betekenissen. En terwijl half Nederland van Holleeder geniet, vindt diezelfde gewone Nederlander dat de bouw niet te vertrouwen is. Ik was in het buitenland en wordt daar gebeld door een van de landelijke dagbladen of het normaal is dat de namen van sommige bouwbedrijven zo vaak in zoveel verschillende schandalen vallen. Goede vraag, zou ik zeggen. Weer thuis lees ik in het stapeltje kranten van een paar dagen nieuwe onthullingen over lopende zaken en zijvertakkingen. Goed spitwerk, spannende verhalen. Die natuurlijk ook weer nieuwe vragen oproepen. Huh, mogen voormalig eigenaar-directeuren die hun bedrijf (en zichzelf) laten overnemen door grote landelijke concerns ook eigen winkels hebben? En uh, waar blijven de verhalen uit Noord-Holland waaruit blijkt dat er projecten gefrustreerd werden omdat er niet betaald werd? Want als de projecten toch doorgingen, waarom zou je dan betalen? Het lijkt een hopeloos vraagstuk, integriteit in de bouw. De tragiek is echter dat zelfs als de bouw er in slaagt een integere bedrijfstak te worden, dat woord bouwfraude minstens twee generaties mee zal gaan. Goed werk mannen!

Reageer op dit artikel