artikel

Hand in eigen boezem

bouwbreed Premium

Zodra je een standpunt inneemt over bouwfraude, beginnen ontkenners aan je kop te zeuren. Dat een aannemer van zijn bed wordt gelicht, daar schijnt iedereen nog tegen te kunnen. Dat geldt ook voor ambtenaren uit gemeenten onder de rivier. En als het corporatiedirecteuren betreft, dan overheerst medelijden (het zijn toch ook wel een stel sukkels). […]

Zodra je een standpunt inneemt over bouwfraude, beginnen ontkenners aan je kop te zeuren. Dat een aannemer van zijn bed wordt gelicht, daar schijnt iedereen nog tegen te kunnen. Dat geldt ook voor ambtenaren uit gemeenten onder de rivier. En als het corporatiedirecteuren betreft, dan overheerst medelijden (het zijn toch ook wel een stel sukkels). Maar zodra politieke zwaargewichten voor spannende verhalen in de serieuze dagbladen zorgen, worden andere machtigen in de vastgoedwereld onrustig. De redenering is dan zo ongeveer dat de politici die dingen deden toen ze een bedrijf hadden en geen fulltime politicus waren. Ze waren alleen maar gemeenteraadslid, statenlid of Eerste Kamerlid. Een bijbaan dus naast een hoofdbaan in de vastgoedwereld. Wat is daar nou mis mee? Ze waren bovendien al rijk en gestopt met zaken doen toen ze fulltime politicus werden. Nou dan! Een van de mannen die er ook nog een voormalig staatssecretaris van de PvdA bijhaalde die voor Shell gaat werken, heb ik aanbevolen zich te melden bij de rechtbank als getuige-deskundige. Eigenlijk interesseert het me niet eens of die politici nu schuldig zijn of niet. Daar gaat de rechter over. Interessanter is de vraag hoe het met het politieke gevoel van ze staat. In de samenleving is er sinds een jaar of tien weinig erbarmen met witte boorden die de scheef over gaan. Integriteit is een belangrijk uitgangspunt. Dan zou je toch van professionele politici verwachten dat ze hun eigen vroegere handelen als ondernemer zo kritisch (laten) toetsen dat ze onomstreden kunnen functioneren. Wat de huidige ophef ons leert is dat deze politici die afweging in elk geval niet of onvoldoende scherp hebben gemaakt.

Reageer op dit artikel