artikel

Gebruiksklare technische ruimte vermindert faalkosten

bouwbreed

Het prefabriceren van gebruiksklare technische ruimten vermindert de faalkosten tot nagenoeg nul en bespaart ruim 20 procent op de kosten.

Dat meldt Dubotechniek uit Zaltbommel, die zo’n prefab ruimte met installatietechnische inhoud vandaag presenteert in Den Bosch op de vakbeurs Energie 2012. De ontwikkeling wordt aan de man gebracht onder de merknaam ONE: Own New Energy. De naam verwijst naar de duurzame energietechnieken die erin zijn verwerkt. De ONE is een geïsoleerde modulaire installatie voor vermogens van 60 tot 1550 kilowatt om gebouwen tot 30.000 vierkante meter te voorzien van warmte en koude. Scania bestelde er één voor zijn hoofdkantoor in Breda en heeft daarmee de primeur. Commercieel manager Manon Veldkamp van Dubotechniek zegt ook gegadigden te hebben in Japan en China. Een Duitse fabrikant van warmtepompen zou de ONE onder eigen naam willen verkopen. “De standaardisatie in het ontwerp en de prefabricage maken de kans op faalkosten vrijwel nihil”, zegt Veldkamp.

Reageer op dit artikel