artikel

De schrik

bouwbreed

Het komt uiterst zelden voor, maar een enkele keer zie je dat de politiek van zijn eigen daden schrikt. Ondernemers weten het al tijden, de banken zitten op hun centen. Deels om hun risicoprofiel laag te houden deels omdat ze weten dat ze in 2019 moeten voldoen aan strenge liquiditeitseisen zoals afgesproken in Basel III. […]

Het komt uiterst zelden voor, maar een enkele keer zie je dat de politiek van zijn eigen daden schrikt. Ondernemers weten het al tijden, de banken zitten op hun centen. Deels om hun risicoprofiel laag te houden deels omdat ze weten dat ze in 2019 moeten voldoen aan strenge liquiditeitseisen zoals afgesproken in Basel III.

In Nederland is al besloten waar in Europa nog over wordt nagedacht, een bankenbelasting. Deze moet 600 miljoen per jaar opbrengen. Mooi meegenomen dus. Was het maar zo’n feest.

De banken zelf piepten natuurlijk als eerste. De kredietverlening valt terug met 10 tot 15 keer de belastingopbrengst, tussen de 6 en 9 miljard dus. Dat werd al desastreus genoemd.

Uit onverwachte hoek hebben de banken nu steun gekregen, van de Nederlandsche Bank dus. Die komt uit op het dichtdraaien van de geldkraan door de banken met maximaal 20 miljard. Zullen we Nederland dan maar sluiten? Te beginnen met de bouw?

Onze nationale belastinggaarder Frans Weekers is er in ieder geval van geschrokken. In een brief aan de Kamer laat hij weten dat de bankenbelasting wordt afgeschaft als de kredietverlening te veel onder druk komt te staan.

Deze zoveelste faux pas van de politiek toont aan dat er nog heel veel lucht in de ministeries zit. Als ze eerst gaan nadenken voordat ze maatregelen nemen, dan hoeft er geen werk dubbel te worden gedaan. Scheelt zo duizenden ambtenaren en een hoop onrust en ergernis in de maatschappij.

De bouw heeft er in ieder geval veel meer aan als die politici, De Jager en Weekers voorop, eens meer oog hadden voor een specifieke kredietverstrekking, de hypotheken. Ook op dat front wil het maar niet vlotten. Sterker nog, een verlaging van de loan to value naar 100 procent zorgt ervoor dat jonge starters alleen nog maar kunnen huren.

En dan dat gestuntel van de Autoriteit Financiële Markten die een geheel eigen invulling geeft aan het begrip toezichthouder waardoor banken niets meer durven. Vanaf komend jaar zal de minister van Financiën gaan bepalen hoeveel hypotheek er gegeven mag worden. De schrik slaat je direct weer om het hart op deze manier.

Reageer op dit artikel