artikel

Wetenschap: Ontwerpondersteuning

bouwbreed

Volgens sommige inzichten is de bouw een ‘complex aanpasbaar systeem’ van vele partijen en nog meer personen die steeds wisselende samenwerkingsverbanden aangaan in projectspecifieke coalities. Onder druk van veranderende regelgeving, nieuwe contractvormen en nieuwe technologieën buigt het, past het zich aan, overleeft het en blijft het functioneren.

De natuur en het internet zijn ook voorbeelden van dergelijke complexe aanpasbare systemen. Een belangrijk kenmerk van het internet is dat gebruikers informatie kunnen zoeken, kopiëren en kunnen reageren. Ontwerpers beschikken niet over vergelijkbare mogelijkheden. Daarom zou het handig zijn om het mogelijk te maken dat zij een vergelijkbare overvloed aan relevante beschikbare producten moeiteloos kunnen vinden, kopiëren, publiceren, vergelijken en verbeteren.

Op deze manier wordt productkennis gemobiliseerd en kunnen producten zich ontwikkelen. Als producten vaak worden gekopieerd en voorzien worden van een goede beoordeling, dan zouden ze kunnen stijgen in populariteit en bijvoorbeeld in aanmerking kunnen komen voor certificering. Het vinden van oplossingen voor problemen, en het vinden van passende producten voor een ontwerp is onderdeel van het onderbewuste van ontwerpers. Om bewijs voor deze theorie te verzamelen zijn diverse prototypes getest. Bijvoorbeeld een tool waarmee constructieve ontwerpers eenvoudige 2D-structuren kunnen maken en delen, waarna collega-ontwerpers deze kunnen kopiëren en verbeteren. De tool houdt de productontwikkeling bij en visualiseert dit aan de ontwerpers. De veronderstelling is dat dergelijke systemen kunnen leiden tot vermindering van faalkosten door efficiënter gebruik van collectieve kennis, ontstaan van meer en betere gecertificeerde producten die leiden tot meer herhaling, en gebruik van bestaande standaarden voor communicatie. Geavanceerde ontwerpsystemen, gecombineerd met natuurlijke interfaces zoals spraak en visuele interactie voor een soepele communicatie tussen systeem en mens, kunnen nuttige ontwerpondersteuning vormen. Het zal ervan afhangen hoeveel menselijke kenmerken dit type kunstmatige intelligentie zal vertonen.

Reageer op dit artikel