artikel

Uit de school geklapt

bouwbreed Premium

Als buitenbeentje word je nog wel eens uitgenodigd om voor onvoorspelbaarheid te zorgen. Meestal is zo’n dwars idee recht evenredig met de saaiheid van het gezelschap, dus dat is een makkie. Maar vorige week was ik met stomheid geslagen. Stel u voor: een chique plek. Erg goed eten. Veel donkerblauwe auto’s met chauffeur. Iedereen die […]

Als buitenbeentje word je nog wel eens uitgenodigd om voor onvoorspelbaarheid te zorgen. Meestal is zo’n dwars idee recht evenredig met de saaiheid van het gezelschap, dus dat is een makkie. Maar vorige week was ik met stomheid geslagen. Stel u voor: een chique plek. Erg goed eten. Veel donkerblauwe auto’s met chauffeur. Iedereen die er toe deed was er. Onderwerp: terugbrengen van de overcapaciteit in de bouw. Uitkomst: rücksichtslose prijsverlaging om zo 25 procent van de sector failliet te laten gaan. Vergelijk het met de voorstellen in de jaren tachtig van de vorige eeuw van Shell topman Wagner om de Nederlandse baggervloot deels te verschroten om zo de sector nieuw leven in te blazen. Mijn disgenoten waren het al bij het voorgerecht eens: gewoon doen. Als buitenbeentje kon ik rustig eten. Maar bij het wild ging iedereen bedenken waarom dat wel eens moeilijk te realiseren zou zijn. Wat zou de NMa er namelijk van vinden als je als grote bedrijven (met de helft van het marktaandeel) zou besluiten om de prijzen een paar jaar structureel te verlagen? Zouden de kleinere bedrijven bovendien niet veel creatiever van lage prijzen worden dan de grote? En zat er niet nog een enorme luchtbel aan financiële reserve in het bouwproces van de meeste bedrijven (faalkosten)? Wat zouden de aandeelhouders, die de laatste jaren al op een houtje moesten bijten, er eigenlijk van vinden? Bij het toetje bleek die prijsverlaging toch niet zo handig. De doorbraak kwam bij de borrel: als we met die lage prijs door slimmer te organiseren met te veel bedrijven allemaal toch wat verdienen, dan doen we het toch met minder werknemers?

Reageer op dit artikel