artikel

Speciale draadspindel houdt gevel heel

bouwbreed

De gemeente Groningen wil met een aangepaste draadspindel voorkomen dat kraanwagens spandraden voor de openbare verlichting uit de gevels trekken waaraan ze zijn gemonteerd.

Groningen heeft ruim 250 spandraadarmaturen; lampen die aan een kabel boven het midden van een straat hangen. “Vooral kraanmachinisten hebben er een handje van om met de giek van hun machine tegen zo’n spandraad te rijden”, zegt Harry van der Wal van Stadsbeheer Groningen. Daarbij ontstaan volgens hem zulke grote krachten dat het anker waarmee de spandraad in de gevel zit metselwerk meetrekt. “Er komt dan makkelijk een paar vierkante meter los.”

De handel biedt geen gebruiksklare producten aan als breekschakels of breekankers die de verbinding van de spandraad met de gevel verbreken zodra er een te grote kracht op komt te staan. Groningen vond de oplossing door de spindel die de spandraad aan de gevel koppelt een halve centimeter af te draaien. “Het resultaat werkt goed, maar er is nog heel wat aan vooraf gegaan”, vertelt Van der Wal. Stadsbeheer onderzocht uiteenlopende voorzieningen als al dan niet chemische ankers die als een mechanische zekering konden dienen.

De gemeente beproefde het resultaat op de gevel van een slooppand in de stad. Daar bleek dat de goede werking mede afhing van de manier waarop de monteur de beveiliging installeerde. Filmbeelden die supersnelle camera’s van de proeven maakten leerden dat de hele gevel beweegt zodra een grote kracht komt te staan op de spankabels. “We hadden wel wat beweging verwacht maar niet dat de hele gevel zou gaan golven”, zegt Van der Wal.

Spandraadverlichting komt nog veelvuldig voor in Nederland, weet Van der Wal. “Amsterdam heeft ruim zesduizend van zulke armaturen.” De beheerders van ’s lands hoofdstad kampen ook met losgetrokken kabels met armaturen. Groningen schiet te hulp met de bevindingen van het onderzoek.

Reageer op dit artikel