artikel

Schaarste is een groot goed

bouwbreed

Onlangs stond in een muziekcafé te luisteren naar The Deep Dark Woods.

Terwijl ik en mijn vrienden rondjes bleven halen voor elkaar en luisterden naar het prachtige nummer ‘All the money I had is gone’, viel mij op dat twee studentes de hele tijd nog niets te drinken hadden besteld.

Even dacht ik erover om ze wat drinken aan te bieden. Maar ik bedacht me. Niet alleen omdat ik erg krenterig ben. Nee, ik, zoals L. van Gaal het zegt, imagineerde me hoe leuk het was om zonder geld te genieten van het goede leven.

Wijn smaakte het best toen ik zeker wist dat er de rest van de maand geen glas meer in zat.

Een concert bezoeken was het mooist als je er eerst een halfjaar krom voor moest liggen.

En Parijs ligt nu eigenlijk irritant dichtbij als je gewoon met je eigen auto of de TGV kunt gaan.

Gebrek aan geld maakte je belevingswereld heel anders. Maar ook maakte het je innovatiever. Mijn systeem van een vast glas voor elke soort drank, opdat je ze dan nooit hoeft af te wassen, was naast een duurzame besparing van afwasmiddel ook nog buitengewoon lean . Het leverde me aardig wat walgende gezichten op van potentiële exen, maar bespaarde ook geld en ik ben immuun voor aardig wat foute bacteriën en virussen.

Ook heb ik de meest heerlijke cocktails en gerechten weten te bereiden uit drank- en etensrestjes van mijn oude huisgenoten. Afzonderlijk hadden we nooit genoeg te makken, maar met z’n allen kwamen we de maand elke keer weer door. Schaarste dwingt je anders, creatiever, productiever met je middelen om te gaan.

Hetzelfde mechanisme zie ik nu ook in de bouwbranche. De crisis heeft velen met de neus op de feiten geduwd. Men moet inspelen op een veranderende markt. Weet dat ze samenwerkingsverbanden moeten aangaan om bestand te zijn tegen deze veranderingen. Ik ben daarom ook overtuigd dat de crisis de bouw uiteindelijk veel gaat opleveren. Meer innovatie en veel meer naar klanten en doelgroepen kijken.

Ja schaarste is een groot goed!

 

Sjaak Schouteren

Voorzitter De NieuwBouw

Reageer op dit artikel