artikel

Kleine warmtepomp maakt tapwater warm

bouwbreed

Martijn Bos uit Driebergen verwarmt tapwater met een kleine warmtepomp die op de stadsverwarming is aangesloten. Met zijn bedrijf Ecoon Exergy Solutions maakte hij drie prototypen die nu verspreid over het land proefdraaien. Over een week of acht hoopt hij de eerste handelsmodellen aan te bieden van zijn W2. Met zijn vinding dingt Bos naar de Warmtenetwerk Award 2012 die op 10 oktober wordt uitgereikt.

Een kleine twee jaar werkte Bos aan zijn ‘tapwaterwarmtepomp’. Op de installatievakbeurs VSK van dit jaar peilde hij de reacties van de markt op zijn vinding. Die waren zo positief dat hij drie prototypes bouwde om in de praktijk verder te beproeven. Fabrikanten Danfoss en Nathan kregen er eveneens interesse voor en bouwen nu zelf hun eigen versie van wat bij Bos de Ecoon W2 heet. Hij zegt blij te zijn met de concurrentie: “Het toont de levensvatbaarheid van het concept aan.” De markt biedt voor zover Bos weet geen vergelijkbaar systeem aan.

De W2 verwarmt tapwater met stadswarmte van lage temperatuur. Het toestel is ontwikkeld voor woningen, maar doet het volgens Bos ook goed in de utiliteit. Een voorraadvat slaat het 60 graden warme tapwater op. Bos gebruikt een standaard vat van 150 liter. “Met 10 centimeter isolatie er omheen!” Deze schil vermindert dat het water afkoelt wanneer het niet wordt gebruikt. “Deze stilstandverliezen zijn een serieus probleem bij opslagvaten”, zegt Bos. In het vat is het water in lagen verdeeld: koud bij koud en warm bij warm. “Als je dat bij elkaar gaat doen kan het water zover afkoelen dat de legionellabacterie alle gelegenheid krijgt om te groeien.”

Reageer op dit artikel