artikel

Kans vergroten op kiezen voor techniek. ‘Vind ik leuk’

bouwbreed Premium

Het is meer dan tien jaar geleden. Mijn directeur mocht zichzelf nog geen directeur noemen en ik mijzelf nog geen ingenieur. Hij gaf een workshop ‘Koken voor groene jongens en meisjes’. Tijdens die workshop vergeleek hij zijn passie voor koken met zijn passie voor ingenieurswerk. Een van die ‘groene jongens’ was ik. Aangestoken door zijn passie ben ik ook het ingenieursvak ingerold. ‘Vond ik leuk!’

Een ingenieursvak dat overwegend wordt overheerst door ‘grijze jongens’. Ingenieurs die echt kunnen rekenen en die uitstekend in staat zijn om techniek te verkopen, gebaseerd op rationele overwegingen. Maar er is ook iets wat ze minder goed kunnen verkopen en dat is hun passie. Om de jongeren van nu te bewegen voor techniek te kiezen is dat een gevaarlijk manco.

Ongeveer drie jaar geleden introduceerde Facebook de ‘like button’. Niet een knopje ‘belangrijk’ of ‘leerzaam’, maar een oordeel gebaseerd op gevoelens. De like-knop is inmiddels overal op het internet terug te vinden. In het kielzog daarvan volgen de enquêtes, aanbevelingen en polls. Argumenten zijn naar de achtergrond verdwenen.

Natuurorganisaties hebben dit principe uitstekend door. Kinderen moeten de natuur in om positieve ervaringen op te doen. “Here’s a little secret: the Great Outdoors really is great! It’s full of crazy creatures and fantastic adventures. So we’ve tracked down the 50 coolest outdoor things to do before you’re 11¾.” Van deze drie zinnen gaat het toch bijna kriebelen om ecologie te gaan studeren? Een programma als ‘Nederland van Boven’ weet ook de juiste snaar te raken. Niet voor niets kreeg dit programma de vijfjaarlijkse Wimpel van NLingenieurs. Het programma is een waar uithangbord voor ingenieurswerk. Positieve passie waar meer van nodig is.

Daarom mijn oproep: Steun de Stichting Techniekpromotie. Op een vergelijkbare manier als natuurorganisaties laat deze stichting kinderen op een positieve manier techniek echt beleven. Hiermee wordt de kans vergroot dat zij later voor techniek kiezen. ‘Vind ik leuk!’ En mocht u nog eens in de verleiding komen om iets negatiefs te zeggen over het imago van ingenieurs, dan krijgt u met mij te maken. U bent dus gewaarschuwd.

Reageer op dit artikel