artikel

Ingenieurs: ‘Nederland van Boven’ maakt ingenieurswerk zichtbaar

bouwbreed

Het werk van ingenieurs(bureaus) onzichtbaar? Onzin! De serie ‘Nederland van Boven’ van de VPRO toont hoe tastbaar ons werk is. Daarom was ik zo verheugd dat ik juist dat programma onze Wimpel mocht overhandigen, een prijs die wij eens in de vijf jaar uitreiken aan een persoon of organisatie met een positieve invloed op onze branche en het vakgebied. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van ons 95-jarig bestaan vorige week in Rotterdam.

De ‘NLingenieurs Wimpel’ heb ik overhandigd aan Geert Rozinga, eindredacteur van ‘Nederland van Boven’. Hij vertelde over hoe de serie van hoog tot laag, van Henk en Ingrid tot Philippe en Josephine en van SGP tot SP, wordt gewaardeerd. Nog mooier was dat hij zei: “We zagen pas toen we bezig waren met filmen hoe ongelooflijk mooi Nederland is gemaakt.” Nederland, gemaakt door ingenieurs. Hoezo onzichtbaar?

‘Nederland van Boven’ maakt duidelijk dat ingenieursbureaus waarde toevoegen aan Nederland. Daar zijn wij trots op. En die trotsheid gaan we nog meer uitstralen. Geen enkele ingenieur mag meer zeggen dat zijn werk ‘onzichtbaar’ is en er daardoor geen erkenning is. De truc is je bijdrage op de juiste manier over het voetlicht brengen, zodat je toegevoegde waarde voor iedereen inzichtelijk is, zonder af te doen aan de complexiteit van het werk.

Een persoon als Geert Rozinga van de VPRO laat zien en horen hoe dat moet, hij is een ‘ambassadeur’ voor ons vak en de branche. Hij vertelde zijn verhaal met veel enthousiasme. Ingenieursbureaus, overheden, kennisinstellingen, iedereen kan hier wat van leren: ingenieurswerk is fascinerend, soms wonderbaarlijk mooi en zeker niet iets om onder stoelen of banken te steken.

Ik feliciteer nogmaals het team van ‘Nederland van Boven’ met ‘de Wimpel’ en hoop dat onze leden door het beeldmateriaal en de presentatie geïnspireerd zijn geraakt om ook hun eigen werk zichtbaarder te maken. Voor henzelf, maar ook voor de maatschappij. Want het is waar: Nederland is prachtig gemaakt en dat was niet gelukt zonder ingenieurs.

Reageer op dit artikel