artikel

Déjà vu

bouwbreed Premium

Ook zo’n déjà vu-gevoel bij de teloorgang van Eurocommerce? Beelden van Nina Brink met V-vingers doemen op.

De internet-bubbel spatte dankzij de beursgang van World Online helemaal uit elkaar zoals al was voorspeld door de enkele nuchterling die zich niet gek liet maken door Maurice de Hondt met zijn New Economy .

Nu ligt het wat dat betreft iets anders. Verstandige mensen waarschuwen al tijden voor de vastgoedbubbel die dreigt als beleggers niet heel snel verstandig worden en afwaarderen naar meer reële waarden van hun vastgoed.

Het faillissement van Eurocommerce, hoe anders ook dan de luchthandel in internetbedrijven, zou best eens de stoot kunnen geven tot het knappen van de vastgoedbubbel. Natuurlijk is directeur Ger V. een totaal andere figuur dan Nina Brink. Hij was de kampioen sideletter die banken opzadelde met huurpanden waar hij vervolgens de huurders uithaalde dankzij de sideletters. Waarde van het pand down the drain dus. Ook presteerde hij het om – terwijl de curator zijn bureau al had ingericht – bij het failliete bedrijf nog een feestje van een kwart miljoen te organiseren, uiteraard op kosten van de zaak.

Bepaald geen déjà vu is de actie vanuit de bouw richting de politiek. Eindelijk, zou je haast zeggen, is het gelukt om vijftien belangrijke organisaties op één lijn te krijgen en met een stevig, helder standpunt naar de politiek te stappen. Helaas is er radiostilte rond de formatie waardoor politici nu met een slot op de mond praten. Gezien het feit dat het vertrouwen in de politiek inmiddels gedaald is tot een armzalige 39 procent, kan het niet anders of de politici beseffen dat ze de bouw moeten volgen in de wensen die op tafel liggen. Je moet toch het vertrouwen terugwinnen.

De politiek heeft trouwens iets gemeen met de bouw en dat zijn de faalkosten. Anders dan in de bouw kost het echter niet hen, maar de belastingbetaler geld. Nu wordt er alweer gesproken over het laten vallen van de ministerspost immigratie en asiel. Terecht natuurlijk, maar waarom is die ooit ingesteld? Hetzelfde geldt voor het elke vier jaar splitsen en samenvoegen van departementen. Dat hebben we ook eerder gezien.

Reageer op dit artikel