artikel

Climarad stelt nieuwe ventilatiesystemen voor

bouwbreed Premium

StudyVent en CareVent noemt Climarad zijn nieuwste ventilatiesystemen. De fabrikant adviseert de eerste voor studentenwoningen en de tweede voor zorginstellingen. Hans Velten van de Oldenzaalse producent verwacht binnenkort de eerste toestellen te kunnen leveren.

De StudyVent best aat uit het basistoestel Climarad en de afzuigventilator de Climarad Fan. Beide onderdelen ‘communiceren’ draadloos en automatisch met elkaar zodat de ClimaRad ‘weet’ dat er extra lucht moet naar de badkamer. Het basistoestel komt in de woonkamer en houdt het binnenklimaat op peil met teruggewonnen warmte en op basis van het CO 2 -gehalte en de relatieve luchtvochtigheid. Per uur verplaatst het toestel tot maximaal 125 kubieke meter lucht.

De Climarad Fan ventileert met een aanwezigheidschakelaar de badkamer; in de basisstand met 5 kubieke meter per uur zodat de badkamer altijd wat onderdruk heeft. Op vol vermogen verplaatst de Intellifan 50 kubieke meter met een piek tot 80 kubieke meter per uur.

Het systeem werkt zonder luchtkanalen en dat maakt het volgens Velten goed geschikt om studentenwoningen energiezuinig en goedkoop te ventileren met voorverwarmde lucht die via de mini-warmteterugwinner binnenkomt. Zo’n studentenwoning meet in grote lijnen 3 bij 6 meter.

“Ouderen in psycho-geriatrische zorginstellingen wonen in vergelijkbare ruimten dus daar voldoet de CareVent goed.” Het basistoestel en de afzuigventilator worden op elkaar afgestemd. Het basistoestel ‘weet’ dan wanneer het extra lucht moet toevoeren voor de afzuiging in de badkamer.

Climarad ontwikkelde de StudyVent en Car eVent met Honeywell en TNO. “TNO fungeerde als klankbord voor onze ontwikkeling”, licht Velten de samenwerking toe. “En Honeywell maakte de regeling volgens onze specificaties.” Climarad denkt voor de bediening een app uit te brengen.

Reageer op dit artikel