artikel

Biocomposiet vervangt spaanplaat

bouwbreed

Onderzoekers van het Finse instituut voor toegepast onderzoek VTT werken aan een alternatief voor spaanplaat. Hun materiaal bestaat uit kunststof polymeren met natuurlijke vezels als zaagsel, vlas of turf. Anders dan spaanplaat is het materiaal volgens de onderzoekers goed bestand tegen vocht.

Het resultaat is volgens de onderzoekers ruim een derde lichter dan spaanplaat omdat er meer lucht in zit. Mede daardoor kan de productie ervan toe met 25 tot 30 procent minder grondstoffen, meldt het VTT. De sterkte van dit biocomposiet is wat het instituut betreft beter dan die van spaanplaat. Het materiaal wordt in vorm en op maat gebracht door middel van persen of extruderen. Nabewerking in de vorm van boren en zagen is dan niet meer nodig. De onderzoekers adviseren het nog naamloze materiaal voor onder meer frames in de afbouw. VTT ontwikkelde het met de Finse keukenbouwer Puustelli die weer samenwerkt met bosbouwer UPM.

Reageer op dit artikel