artikel

Zonnecel doet ook dienst als raam

bouwbreed

De doorzichtige polymeer zonnecellen van een groep onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA) leveren niet alleen elektriciteit; toegepast als raam houden ze ook ruimten koel. De kunststof cellen absorberen het onzichtbare infrarode licht dat ruimten warm maakt en zetten het om in stroom. Vergeleken met vensterglas hebben de cellen een transparantie van […]

De doorzichtige polymeer zonnecellen van een groep onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA) leveren niet alleen elektriciteit; toegepast als raam houden ze ook ruimten koel.

De kunststof cellen absorberen het onzichtbare infrarode licht dat ruimten warm maakt en zetten het om in stroom. Vergeleken met vensterglas hebben de cellen een transparantie van ongeveer 66 procent. Een nagenoeg onzichtbare geleider uit nanokleine zilverdraden en titaniumdioxide voert de stroom af. Productietechnisch zien de onderzoekers weinig problemen.

Reageer op dit artikel