artikel

Mulliet schoont dieselmotor

bouwbreed Premium

Dieselmotoren blazen minder schadelijke stoffen uit wanneer het uitlaatgas een katalysator met mulliet passeert. Mulliet is een variant van aluminiumsilicaat. Een groep onderzoekers van de University of Texas in Dallas gebruikt het als alternatief voor het platina dat nu wordt gebruikt in katalysatoren voor dieselmotoren. Mulliet kost minder dan platina en is in een fabriek […]

Dieselmotoren blazen minder schadelijke stoffen uit wanneer het uitlaatgas een katalysator met mulliet passeert. Mulliet is een variant van aluminiumsilicaat. Een groep onderzoekers van de University of Texas in Dallas gebruikt het als alternatief voor het platina dat nu wordt gebruikt in katalysatoren voor dieselmotoren. Mulliet kost minder dan platina en is in een fabriek te maken in vooralsnog onbeperkte hoeveelheden. Het materiaal is een oxide. De zuurstof die erin zit breekt stikstofoxides volgens de onderzoekers beter af dan platina. Onder de streep zou mulliet de schadelijke stoffen met ruim 45 procent verminderen. Het Amerikaanse bedrijf Nanostellar brengt het materiaal op de markt onder de merknaam Noxicat.

Reageer op dit artikel