artikel

Boeien en binden

bouwbreed Premium

Blackbird singing in the dead of night Take these broken wings and learn to fly All your life You were only waiting for this moment to arise (Blackbird – The Beatles) In de afgelopen periode heb ik met een aantal mensen gesproken over de arbeidsmarkt in de bouw en de te verwachten tekorten aan goed […]

Blackbird singing in the dead of night

Take these broken wings and learn to fly

All your life

You were only waiting for this moment to arise

(Blackbird – The Beatles)

In de afgelopen periode heb ik met een aantal mensen gesproken over de arbeidsmarkt in de bouw en de te verwachten tekorten aan goed geschoold personeel. Om dit tekort tegen te gaan, hoeven we denk ik niet naar de politiek te kijken. Die investeren hun budget in het enthousiasmeren van vrouwen en allochtonen voor technische beroepen. Grote investering, goede pers, weinig rendement.

Als branche zullen we het zelf moeten doen. We moeten onze medewerkers blijven boeien en binden. Daarbij zou het oude meester-gezelprincipe van toegevoegde waarde kunnen zijn. Waarbij je een relatie legt tussen een jongere medewerker en een ervaren rot in het vak.

Maar dan niet alleen binnen het eigen bedrijf. Nee, men moet het lef hebben én tonen om ook relaties te leggen met medewerkers van andere bedrijven. Zo kan men van elkaar leren, ontwikkel je een netwerk en behoud je mensen voor de branche. Tevens voorkomt dit een braindrainomdat de mentoren hun kennis kunnen overdragen. Wij doen iets soortgelijks bij Young InSurance binnen de verzekeringsbranche. Het is fantastisch om te zien dat juist de ‘oude rotten’ hier heel graag aan mee willen werken.

Deze vorm van ketenintegratie zal bij sommigen wellicht angst oproepen, omdat ze denken dat hun medewerkers dan naar andere bedrijven overstappen. Maar als werkgever dien je juist blij te zijn met de kans dat je medewerker ergens anders mag rondkijken om zich te verbeteren en te verbreden. Dit brengt alleen maar meer kwaliteit binnen je eigen bedrijf.

Wil onze branche zich profileren als goede werkgever, dan moet die wel het lef hebben om de deur open te zetten voor jongeren. Om ze binnen te halen, maar ook om ze af en toe vrij te laten.

Dan hoef je namelijk ook geen gouden kooi te ontwikkelen om de vogel in vast te houden. De vogel die je loslaat en weer terugkomt, hoef je niet meer te binden want die is geboeid.

Reageer op dit artikel