artikel

‘Slush Puppy’ schraapt vuil uit waterleiding

bouwbreed Premium

Schaafijs maakt persleidingen voor afvalwater grondig schoon, constateerde Vandervalk + degroot na een proef in Rotterdam. Het bedrijf uit Poeldijk maakte op de Maasvlakte 2 kilometer kunststof persleiding schoon met ruim 8 kubieke meter ijsslurrie. Deze utilitaire variant van het bekertje Slush Puppy kan ook biofilm van waterleidingen schrapen.

Proef op Maasvlakte met 2 kilometer persleiding

< Vervolg van pagina 1

Vandervalk + de groot maakt persleidingen voor afvalwater al langer schoon met kunststof balletjes; een soort sponzen die de leidingwand schoonvegen. “Soms gaat dat niet goed en lopen deze ‘pigs’ vast in de leiding”, zegt Antoine Steentjes, manager technologie en innovatie van het Poeldijkse bedrijf. “De buis moet dan opengemaakt om de verstopping weg te halen. Op de Maasvlakte kon dat niet. In de grond liggen te veel leidingen om nog te kunnen graven. En er lozen twee grote industriële installaties op de persleiding. Die kunnen hooguit 48 uur hun afvalwater bergen.”

De technische vorm van Slush Puppy veroorzaakt volgens Steentjes geen verstoppingen die van buitenaf moeten worden verholpen. “Zou de ijsslurrie te dik worden en klem komen te zitten dan lost de natuur dat probleem op door het ijs te laten smelten.”

In Rotterdam is het ijsmengsel via een rioolgemaal in de leiding gepompt. De slurrie vormt een prop van een paar meter lang. Achter de prop wordt water gepompt wat het ijs door de leiding duwt met een snelheid van ruim een kilometer per kwartier. De koude van het ijs doet vetafzettingen stollen waarna de ijsschilfers het als een vaste massa van de wand schrapen. Aan de andere kant van de buis stromen ijs en vuil in een container van 30 kubieke meter groot. Het mengsel wordt daar gescheiden en het geschoonde water weer in de leiding gepompt.

Leidingen reinigen met een ijsmengsel is een ontwikkeling van het Britse bedrijf Aqualogy, een spin-off van de universiteit van Bristol. “Die hebben er een Europees patent op gekregen”, zegt Steentjes. “Dat is mede verleend op de samenstelling van het ijs. Een afgepaste hoeveelheid zout voorkomt dat het mengsel te snel smelt.” Vanwege die precisie betrok Vandervalk + degroot de industriële Slush Puppy van Aqualogy. Het gebruiksklare mengsel kwam in een roestvast stalen tank met roerwerk naar Nederland. “Als we met deze techniek meer projecten kunnen doen halen we het ijs dichter bij huis; bij elke visafslag is het ruimschoots te krijgen”, zegt Steentjes.

De slurriemethode reinigt ook waterleidingen van biofilm en beperkt daarmee de kans op een legionellabesmetting.

Reageer op dit artikel