artikel

Schaafijs reinigt persleiding

bouwbreed

‘Ice pigging’ heet de techniek waarmee Vandervalk + degroot uit Poeldijk een persleiding voor afvalwater heeft schoongemaakt.

Bij deze techniek schuurt schaafijs de binnenwand van een buisleiding schoon. Het ijs schraapt de vervuiling weg en duwt het de leiding uit.

Vandervalk + degroot reinigde 2 kilometer persleiding op de Maasvlakte met industrieel schaafijs. Het was een proef in opdracht van de gemeente Rotterdam. De proef moest uitwijzen of leidingen voor afvalwater op deze manier kunnen worden gereinigd. Tot nog toe werd de techniek buiten Nederland toegepast om onder meer waterleidingen en buizen in de voedselindustrie mee te reinigen. Nederlandse waterleidingbedrijven hebben de Poeldijkse rioolreiniger inmiddels gevraagd hun transportleidingen onder handen te nemen.

Het schaafijs voor de Rotterdamse proef komt uit de fabriek van patenthouder Aqualogy uit het Britse Bristol. Het ijsmengsel werkt alleen goed met een precies afgepaste hoeveelheid zout. De hoeveelheid is onderdeel van het patent.

> pagina 4: ‘Slush Puppy’ schraapt vuil uit waterleiding

Reageer op dit artikel