artikel

Ramen en puien maken stroom met lichtversterker

bouwbreed

Ramen en glazen puien kunnen met een lichtversterker in de vorm van een speciale folie en zonnecellen daglicht omzetten in elektriciteit. De kleuren en de kwaliteit van de folie en het rendement van de cellen bepalen het vermogen. Masterstudent Technische Natuurkunde Jan Willem Wiegman studeerde aan de TU Delft af op een onderzoek naar wat hij ‘stroomramen’ noemt.

In het onderzoek heten de ‘stroomramen’ ‘luminescente zonneconcentratoren’. “In beide gevallen gaat het om ramen met een dunne laag materiaal dat licht opneemt en weer uitstraalt naar smalle zonnecellen op de randen van de ramen”, legt Wiegmans begeleider Erik van der Kolk uit. “De folie houdt licht vast op een manier zoals glasvezels dat doen. Het licht kan nauwelijks uit de structuur ontsnappen.” Ruim 75 procent van het ingevangen licht wordt zo omgezet in stroom.

Een transparante folie of coating neemt alleen het ultraviolette deel van het zonlicht op. Een vierkante meter levert maximaal 20 Watt op; een rendement van 2 procent. “Dat getal stijgt naarmate het materiaal meer lichtdeeltjes uit het spectrum opneemt”, zegt Van der Kolk. Het raam verandert daardoor van kleur. Het wordt bijvoorbeeld rood wanneer de folie vooral de blauwe, violette en groene lichtdeeltjes opneemt. Folie die alle kleuren van het zonnespectrum in gelijke mate absorbeert kleurt het raam grijs. Beide varianten hebben een rendement van 9 procent; vergelijkbaar met dat van flexibele zonnecellen.

De folie en de coating in het concept van Wiegman zijn nog volop in ontwikkeling, meldt Van der Kolk. De technieken zijn al in de jaren zeventig bedacht maar vonden toen weinig weerklank. In uiteenlopende vormen worden ze nu weer herontdekt als hernieuwbare energiebron.

Reageer op dit artikel